Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy-Royal i direktdebatt

Annons

Statsskuld, arbetslöshet, brottsbekämpning- åtskilliga ämnen avhandlades när det franska presidentvalets finalister, Nicolas Sarkozy och Ségolène Royal, sent på onsdagskvällen debatterade i direktsändning.

Efter flera månaders valrörelse möttes de båda franska presidentkandidaterna tillslut i sin första och sista direktkonfrontation inför söndagens val. En debatt som planerats och förhandlats in i minsta detalj - stolar hade provsuttits, bord mätts, kläder testats i studioljus.

Den franska ekonomin togs upp ur flera aspekter och inte minst arbetstidsförkortningens vara eller inte vara diskuterades i en debatt där tonen endast var ytligt hövlig.

Konservative Sarkozy utlovade att han som president kommer att få ner den över åtta procent höga arbetslösheten till fem procent och påpekade att länder som Sverige och Danmark inte genomfört någon arbetstidsförkortning.

Även socialisten Royal tog åtskilliga gånger de nordiska länderna som exempel. Hon pekade på den höga fackliga aktiviteten i norra Europa och gav den sociala dialogen på arbetsmarknaden som en modell att följa.

Direktsänd debatt mellan valets finalkandidater är en tradition i Frankrike sedan 1974 - med undantag för presidentvalet 2002, då Jacques Chirac vägrade debattera med högerextremisten Jean-Marie Le Pen. Även om det är osäkert om den här typen av debatter verkligen kan avgöra ett val hoppades många på att onsdagens verbala sammandrabbning skulle få effekt - Royals anhängare närde förhoppningen att debatten skulle vända trenden, Sarkozys läger att den skulle säkra kandidatens seger. Sedan januari har Sarkozy framstått som segrare i en valduell med Royal och alla mätningar som gjorts efter första valomgången för en och en halv vecka sedan korar honom som vinnare.

Oavsett vem av kandidaterna som tar hem segern på söndag markerar dock årets val ett generationsskifte inom fransk politik: båda kandidaterna är strax över 50 år, en låg ålder inom fransk politik; ingen av dem är redan president och ingen av dem har heller varit premiärminister.

Intresset och mobiliseringen inför årets presidentval är stort. Vid de senaste dagarnas valmöten i Paris har både Sarkozy och Royal dragit så mycket folk att tusentals och åter tusentals anhängare fått stanna på gatan, utanför de överfulla sportarenorna.

TT

Mer läsning

Annons