Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy och Royal i het valduell

Annons

Ségolène Royal tog till hårda ord mot Nicolas Sarkozy när de franska presidentkandidaterna möttes i en direktsänd debatt sent på onsdagskvällen.

Vänner samlades hemma hos varandra, barer och kaféer hade ordnat storbildsskärmar _ Frankrike hade laddat som inför en fotbollsfinal när de båda presidentkandidaterna på onsdagskvällen drabbade samman i en specialdesignad tv-studio inspirerad av idrottsarenan Stade de France.

Med två meters bordsyta som skiljelinje debatterade de båda finalisterna under två och en halv timme allt från statsskuld till iransk kärnkraft. Tyngdpunkten av debatten kom dock att ligga på vardagsnära frågor som skola, pensioner och arbetslöshet.

Båda kandidaterna refererade flitigt till Sverige och de övriga nordiska länderna när det handlade om att få ner arbetslösheten och få fart på tillväxten. Socialisten Royal pekade på den höga fackliga aktiviteten i norra Europa och sade att den sociala dialogen på arbetsmarknaden där är en modell att följa.

Sarkozy påpekade att länder som Sverige och Danmark inte genomfört någon arbetstidsförkortning liknande den som franska vänstern införde när den senast satt vid makten.

För att minska utslagningen i skolan utlyste Sarkozy läxläsning i skolan för alla och en skola "där eleverna reser sig när läraren kommer in, som ett tecken på respekt". Royal pläderade å sin sida för individuellt stöd, mindre skolor och mindre klasser.

Kandidaterna höll sig till största delen sakliga, även om ironiska undertoner inte saknades. Den annars tämligen hetsige Sarkozy uppvisade ett sällan skådat lugn och aktade sig för att låta sig provoceras av sin motståndare. Det var i stället Ségolène Royal som brusade upp när Sarkozy lovade alla handikappade barn rätt till skolgång, något som inte är en självklarhet i Frankrike.

Royal anklagade då den sittande högerregeringen för att ha hävt lagar som hon själv som skolminister varit med om att instifta och ansåg att Sarkozy gjorde sig skyldig till "politisk omoral".

Det är naturligtvis osäkert om tv-debatten påverkat fransmännens val av kandidat. Hittills har alla opinionsmätningar korat Sarkozy som segrare i söndagens val.

TT

Mer läsning

Annons