Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy fick kärnvapenkoderna

Annons

Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy vill göra mänskliga rättigheter och kamp mot växthuseffekten till den franska utrikespolitikens viktigaste frågor.

På onsdagen tog han över efter Jacques Chirac.

Vid en kort ceremoni fick högerpolitikern Sarkozy, 52 år, nycklarna till presidentens officiella boning Elyséepalatset och koderna till landets kärnvapen av sin 22 år äldre företrädare Chirac.

Efter en salut om 21 skott till hans ära lovade Sarkozy i ett kort invigningstal att kämpa för ett Europa som skyddar samt för den franska identiteten.

I utrikespolitiken ska försvar av mänskliga rättigheter och kamp mot klimatförändringar bli huvudnumren, sade Sarkozy som väntas vilja se en verklig profil på posten som utrikesminister.

Den franske presidenten utser premiärminister och har också stort inflytande över vilka som blir försvars- och utrikesministrar. På den sistnämnda posten tippas socialisten Bernard Kouchner hamna, en man som grundat Läkare utan gränser och som också varit minister tidigare, under socialistisk majoritet.

I regeringen, som ska presenteras fredagen den 18 maj, väntas Francois Fillon bli premiärminister.

Sarkozy har lovat att minst sju av de 15 ministrarna ska vara kvinnor.

Sarkozy har byggt hela sin valkampanj på att Frankrike behöver förändring och han har gjort klart att han tänker vara en mycket aktiv president och att han tänker agera snabbt. Det som blivit en etablerad sanning i politik världen över _ att omedelbart klubba reformer innan vardagslunken tar över _ tänker Sarkozy bekräfta.

Redan till sommaren avser han att kalla in en extra session i parlamentet för att det ska kunna klubba skattesänkningar, lagändringar för fackföreningar och tuffare tag i invandringspolitiken.

Sarkozy stannade inte länge i sitt nya palats, med 365 rum, tusen anställda och stor vinkällare, efter formaliteterna. Han flög direkt till Berlin för ett möte med den tyska förbundskanslern och nuvarande EU-ordföranden Angela Merkel för att bereda vägen för en uppgörelse om EU:s djupfrysta konstitution.

Den nye presidenten får flera tillfällen att visa upp sig på internationella toppmöten den närmaste tiden. Förutom EU-toppmötet i Bryssel 21_22 juni även det så kallade G8-mötet i tyska Heiligendamm 6_8 juni, då klimatförändringar är en huvudfråga och Sarkozy har en chans att visa vad han menar med att prioritera kamp mot växthuseffekten.

TT

Mer läsning

Annons