Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy får mandat för "ny epok"

Annons

Fransmännen har röstat för snabb och tydlig kursändring, skriver fransk press medan högervinnaren Nicolas Sarkozy drar sig tillbaka några dagar för att njuta av storsegern.

"Den bländande segern" utropar Sarkozy-vänliga Le Figaro på sin förstasida medan vänstertidningen Libération bara har ett ord: "Tungt..."

Men ledarskribenterna i de två bladen är ense om en sak _ Den klara segern, med över 53 procent mot 47 för vänsterkandidaten Ségolène Royal ger ett tydligt besked: Fransmännen vill se en snabb och beslutsamma, kanske smärtsamma, tag i linje med det program som burit Sarkozy fram till segern.

Affärstidningen La Tribune talar om en slags in-blanco-check för att agera, men lägger till att den omgående måste omsättas.

Nicolas Sarkozy, som valdes med det högsta stöd som en högerkandidat fått sedan Charles de Gaulles dagar, måste genast börja förbereda nästa prövning innan han formellt tillträder som president 16 maj för en period av fem år. Men först tänker han ta några dagars avbrott från rampljuset, i avskildhet, för att samla kraft och tänka.

Ett första test på om hans och partiets popularitet håller i sig blir parlamentsvalen 10 och 17 juni.

Men i det parlament som snart lämnar har Sarkozys parti UMP stor majoritet och inte mycket talar, enligt tidningskommentarerna, för att det skulle bli någon större rekyl för UMP i parlamentsvalen. Särskilt inte som knivarna redan har börjat flyga inom socialistpartiet i striden om varför det gick dåligt för ännu en PS-kandidat till Elysée-palatset.

De oroligheter som Royal i valspurten varnade för vid en seger för Sarkozy blev inte av, med undantag för mindre sammandrabbningar. Men de gick snabbt över och på Place de la Concorde i centrala Paris firade segerpartiet med kända franska artister.

Enligt Le Figaros ledare har fransmännen i och med valet visat att deras läggning i grunden är åt höger, och segraren har vunnit deras hjärtan med idéer.

"Chiraquismen lämnar nu väg för en sarkozysm på väg fram", skriver Le Figaro och La Tribune ser början på en ny epok där inslag av anglosaxisk liberalism kombineras med dansk arbetsmarknadspolitik av modell säkerhet med flexibilitet.

Den mer renodlade skandinaviska modell som Ségolène Royal talat sig varm för, som frigör kraft men där staten också lägger sig i allt, är ingenting som en majoritet av de franska väljarna tänder på, enligt La Tribune.

TT

Mer läsning

Annons