Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy anklagad för lägenhetsfiffel

Annons

Nicolas Sarkozy, den franske inrikesministern och presidentkandidaten, fick minst 2,7 miljoner kronor i rabatt när han köpte lägenhet av sin egen kommuns byggherre. Det hävdar tidningen le Canard enchaîné.

Den luxuösa sjurumslägenheten med trädgård vid Seines strand tycks ha varit ett riktigt kap för Nicolas Sarkozy, om man får tro onsdagens upplaga av satirtidningen le Canard enchaîné. Inte bara för att Sarkozy och hans fru sålde lägenheten i höstas med rejäl vinst. Enligt tidningen, som jämfört priset på andra lägenheter i samma fastighet, ska paret ha fått en ordentlig rabatt när de 1997 köpte sin våning i Neuilly strax utanför Paris

Dessutom ska byggherren ha bekostat en ombyggnad och en stor del av inredningen i lägenheten, utgifter som normalt sett faller på ägaren. Enligt tidningens kalkyler ska paret Sarkozy ha fått en total rabatt på minst 2,7 miljoner kronor.

Det som komplicerar situationen ytterligare är att den konservative presidentkandidaten vid den här tidpunkten var borgmästare i Neuilly och att byggherren i fråga hade betydande kontrakt med kommunen.

Artikeln har självfallet fått Sarkozy att gå i taket. Han sade sig på onsdagen vara "sårad" av anklagelserna och hävdade dessutom att han i samband med köpet kontrollerat att priset var marknadsmässigt, just för att han ville undvika den här typen av problem.

Han förundrade sig också över att uppgifter om hans tio år gamla lägenhetsköp dyker upp två månader före presidentvalet.

På en presskonferens hyllade han president Jacques Chiracs agerande på den internationella scenen, samtidigt som han ansåg att den franska utrikespolitiken behöver genomgå "vissa nödvändiga förändringar". Sarkozy underströk betydelsen av franska kärnvapen, liksom sitt motstånd mot en iransk atombomb. Enligt Sarkozy har Iran att välja mellan "sanktioner eller samarbete med det internationella samfundet".

Sarkozy, som av sina motståndare ofta anklagas för att vara alltför USA-vänlig, betecknade ett europeiskt försvar som en "absolut prioritet".

Han betecknade också USA:s militära ingripande i Irak som ett "historiskt misstag".

TT

Mer läsning

Annons