Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särbehandling av elever

Annons

Enligt skollagen är hemkommunen skyldig att ombesörja skolskjuts. Dock inte "elever som väljer att gå i annan grundskola än den som kommunen skulle placerat dem i om något önskemål om viss skola inte framställts".

Kanske ger denna lags snåriga skrivning kommunen möjlighet att slingra sig undan sitt ansvar. Att få elever, från främst Ornäs- och Torsångsområdet, att bekosta sin egen skolskjuts på grund av att budgeten inte gick ihop.

Jag skulle ha full förståelse om dessa elevers resor till de skolor de valt medförde en extra kostnad för kommunen, men det gör de inte.

Om de inte valt en annan skola skulle busskort betalas till Mjälgaskolan.Vilken skola inom kommunen de nu än väljer så kostar månadskortet för kommunen detsamma?

Kan ni kanske förstå att den så länge lovade nya skolan i Ornäs, som ej ännu blivit av efter ett 20-tal års planering, har fått många föräldrar att tröttna.

De vill mer för sina barn, således byter de till andra skolor än Mjälga.

Detta tycks ju vara ett stort problem för Borlänge kommun som vill sätta dit/markera/tjäna på just dessa elever.

Särbehandla heter det på ren svenska.

Är det ett sätt för kommunen att ragga nya invånare till dessa områden genom att säga: "Vi ska bygga i Ornäs och Torsång, flytta dit och ni får betala skolskjutsen till era barns skolor själv".

Kanske till och med Mariann Nordlöf och Peter Hultqvist själva ringer runt och informerar om detta.Inte något värst vidare bra säljargument, tycker jag.

Tycker ni det låter förtroendeingivande för potentiella nya invånare i områdena kring Ornäs och Torsång?

Att sedan förvänta sig att få folk i områdena kring Ornäs-Torsång med sig i dessa nybyggnadsplaner verkar väl optimistisk från kommunens sida. Men där tycks man inte tveka. Hur det sedan går får framtiden utvisa.

PELLA SVANSLÖS

Mer läsning

Annons