Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särbehandling av Bildt förnekas

Annons

Utrikesminister Carl Bildt fick ingen särbehandling när han fick behålla sina optioner i börsbolaget Vostok Nafta.

Det intygade bolagets vd Per Brilioth när han frågades ut i KU.

Tre anmälningar till riksdagens konstitutionsutskott (KU) handlar om Bildts ekonomiska intressen. Särskilt huruvida de aktier, optioner och styrelseuppdrag han haft i Vostok Nafta kan göra honom jävig. Vostok Naftas tillgångar består nästan enbart av aktier i det ryska gasbolaget Gazprom, som vill bygga en gasledning genom Östersjön, strax utanför Gotland.

Men Per Brilioth tonade ner betydelsen av Östersjöledningen.

En av frågorna som KU behandlar är om Bildt var jävig när han deltog i ett regeringsbeslut i november i fjol som gav Gazproms dotterbolag Peter Gaz förlängt tillstånd att undersöka den svenska kontinentalsockeln i Östersjön för den omdiskuterade gasledningen. Då ägde Bildt fortfarande optioner i Vostok Nafta, som han i december löste in för 4,8 miljoner kronor.

Morgan Johansson (s) ger inte mycket för Brilioths svar.

Morgan Johansson tycker också att Vostok Naftas förklaring till varför Bildt fick behålla sina optioner när han avgick ur styrelsen i höstas inte stämmer med vad bolaget skriver i sin optionsplan.

Men bolaget hävdar att praxis är att låta ledamöter behålla sina optioner när de slutar, om de inte uppträtt illojalt eller liknande. På så vis har ingen särbehandling skett av Carl Bildt.

KU ska vara klar med sin granskning av regeringen den 29 maj.

TT

Mer läsning

Annons