Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sårade soldater vållar brittisk kris

Annons

Storbritannien står inför en vårdkris när allt fler soldater såras i krig. Antalet sårade är uppe i rekordsiffror i år i Afghanistan och Irak och många behöver vård lång tid framöver.

Vreden växer nu bland militärbefäl och vårdpersonal för att regeringen inte förmår hantera konsekvenserna av de brittiska krigen, att soldater lider av smärta, drabbas av handikapp och får mentala svårigheter, skriver The Independent on Sunday.

Kritikerna säger att vården bryter mot krigsmaktens avtal som säger att soldaterna har rätt till lämplig vård när de såras i tjänsten för sitt land. Inte heller förpliktelserna mot de stupades familjer lever samhället upp till, förpliktelser som säger att de anhöriga har rätt till korrekt ersättning.

Förra året fördubblades antalet svårt sårade i Irak jämfört med 2005. I Afghanistan har antalet sårade hittills i år överträffat siffran för hela fjolåret.

Bakom de här siffrorna ligger den allt effektivare krigssjukvården som räddar livet på fler svårt skadade än i tidigare krig.

Samtidigt är för första gången sedan invasionen av Irak det relativa dödstalet större bland Storbritanniens soldater än bland bundsförvanten USA:s, skriver Sunday Telegraph. Bland de 5|500 brittiska soldaterna inträffade 23 dödsfall mellan den 5 februari och 24 juni. Av USA:s 165|000 soldater i Irak dödades 463 samma tid. Om det relativa dödstalet vore lika borde 690 soldater ha stupat i den 30 gånger större amerikanska styrkan.

TT

Mer läsning

Annons