Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sårade och dödade i flyktingläger

Annons

Libanesiska soldater besköt i dag den al-Qaidainspirerade milisen för tredje dagen i rad i det palestinska flyktinglägret i norra Libanon, uppgav ögonvittnen.

Den senaste striden inleddes i gryningen. Sjukvårdare inne i det palestinska lägret vädjade om att striderna skulle avbrytas eftersom det låg sårade och döda på gatorna.

I tv syntes rök stiga upp från flyktingstaden, där omkring 40|000 palestinier bor.

I måndags sade palestinier inne i lägret att tusentals människor flytt från de värst utsatta områdena i utkanten av Nahr al-Barid för att försöka ta skydd längre in bland husen.

Enligt palestinska källor har över 150 människor skadats och dussintals hus förstörts.

Premiärminister Fouad Sinioras regering har uttryckt fast beslutsamhet att "göra slut på" Fatah al-Islam. Gruppen tros bestå av bara ett par hundra man med bas i Nahr al-Barid.

Minst 20 milismän, 32 soldater och 27 civila har hittills dödats sedan striderna mellan armén och Fatah al-Islam bröt ut i tidigt söndags. Det är det värsta stridsutbrottet sedan inbördeskriget mellan 1975 och 1990.

55 soldater har också skadats.

Sent i går erbjud Libanons regering vapenvila i sin konfrontation med islamisterna i norra Libanon. Samtidigt exploderade en bomb i Beirut.

Erbjudandet följde indirekta förhandlingar mellan armén och islamiströrelsen Fatah al-Islam där en sunnimuslimsk organisation fungerat som medlare.

Striderna mellan libanesisk militär och islamistmilis i ett palestinskt flyktingläger väcker stor oro i Libanon. Sent på kvällen exploderade en bomb i exklusiva köpcentrumområdet Verdun i västra Beirut och skadade minst tio personer.

Fatah al-Islam har bara ett par hundra beväpnade medlemmar och saknar brett stöd bland libaneser i gemen. Men gruppen, som bildades i fjol, tycks ha gott om vapen och vara väl organiserad. Den anklagas ha kopplingar till al-Qaida och för att vara stödd av Syrien. Dessutom antas Fatah al-Islam ha kontakt med andra militanta grupper i andra palestinska flyktingläger.

Libanons armé har inte rätt att gå in i lägren, enligt ett avtal från 1969 som förbjuder arméintrång i samtliga tolv palestinska flyktingläger i landet.

Våldsutbrottet visar hur instabilt läget är i Libanon efter de politiska mord som skakade landet 2005 samt fjolårets krig mellan Israel och Hizbollah-gerillan.

TT

Mer läsning

Annons