Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara vågade föda barn igen

/
  • Koncentrerad andning. Under hela förlossningen satt Sara tillbakalutad och koncentrerade sig på sin andning och att möta varje värk. – Förra gången kämpade jag emot, den här gången följde jag med.  Foto: Jonas Vestling
  • Bättre andra gången. Sara Lång upplevde den första förlossningen med sonen Nils som kaosartad och vågade inte föda fler barn. Men i dag har hon gjort det igen och menar att förberedelserna var avgörande.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

I flera år kunde inte Sara Lång i Insjön tänka på sin första förlossning utan att börja gråta.

- Jag mindes bara kaos och panik, jag hade ingen kontroll alls, berättar Sara som födde sonen Nils för fyra år sedan på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon och sambon Jonas Vestling bodde under en period.

- På mödravården sa de att det inte var någon idé att förbereda sig inför förlossningen, allt skulle komma naturligt. Men så var det inte alls. Jag hade ingen aning om hur jag skulle göra och blev jättestressad, berättar Sara som efter 12 timmar födde fram en svårt medtagen Nils som omedelbart forslades bort av läkare.

- Jag vet inte om det var att jag kände sån panik som påverkade Nils men han hade bajsat i vattnet och andats ned det i lungorna. Han var helt blå och till synes livlös när han kom ut, eftersom hjärtljuden var så dåliga hade de förberett upplivningsutrustning i ett rum intill.

Efter något dygn med övervakning repade sig Nils och har idag inga men från förlossningen.

Saras ärr satt kvar desto längre.

- Det var en chockartad upplevelse som jag dessutom inte fick hjälp att bearbeta efteråt.

Inte förrän hon blev gravid igen och minnena av den första förlossningen vällde över henne. Vid mödravården i Leksand tog man Saras oro på allvar och satte henne i kontakt med Auroragruppen vid Falu lasarett. Vid de första samtalen med barnmorskan Maria Engström gick de igenom den tidigare förlossningen, vad som hände och vad som gick fel. Därefter började förberedelserna inför den nya förlossningen. Efter en tid kände Sara att hon var rustad att försöka föda fram det nya barnet på naturlig väg.

- Jag kände att jag var förberedd, att jag hade fått redskap för att klara uppgiften där rätt andningsteknik var avgörande. Jag lärde mig att gå in i värken och följa med istället för att kämpa emot som jag gjort tidigare.

Den 7 juni i år födde Sara dottern Elsa. Under de drygt tre timmar förlossningen pågick satt Sara tillbakalutad i en saccosäck och koncentrerade sig på sin andning med Jonas som coach.

- Det var en fantastisk känsla som jag inte vill vara utan. Jag gråter när jag tänker på Elsas förlossning också, men av glädje den här gången.

Mer läsning

Annons