Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara förevigar vänskap i stygn

Annons

Det lönar sig alltså att hålla sig väl med Sara. Hon glömmer aldrig en vänlig gest och återgäldar med en tavla som varar hela livet.

Ett liv som för Saras del varit brokigt broderat sedan den dag hon föddes i Angered den 28 mars för 85 år sedan.

Mest och bäst minns hon de 24 åren som kioskägare mitt emot "mangelboden" intill Grand Hotel i Stockholm.

Där servade hon nuvarande kungen som ung kronprins och blev du och "Berra" med prins Bertil när han köpte Saras special till sig och sina vänner.

- Specialen var vaniljglass med hjortronsylt, vispgrädde och chokladsås berättar Sara, som också var den som tog tunnbrödrullen till korvkioskerna i Sverige.

Det gjorde hon efter en resa till Oslo i början av 70-talet, där hon provsmakade nyheten och bad att få köpa med sig en packe tunnbröd hem.

Tunnbröd med smör, mos och lövbiff och lök blev en snart storsäljare hos Sara, som förutom huvudkiosken vid Grand hade upp till sex glasskiosker igång om somrarna.

- När kungaparet gifte sig var Stockholm ett enda folkhav. Det var ständig kö till kiosken, och jag var inte ur kläderna på 36 timmar, minns Sara.

Några år senare var det hennes egen tur att släppa in den stora kärleken i sitt liv. Han hette Per-Erik och annonserade på ett fint sätt efter någon att ha roligt med i Storstadsträffen.

- Det var något speciellt med annonsen, som grep tag i mitt hjärta, och samma kväll skrev jag ett brev till svar, berättar Sara.

Hon minns också att hon inte fick någon ro förrän brevet var lagt på lådan och gav sig därför ut mitt i natten och postade det.

Efter det behövdes bara ett telefonsamtal och en träff, för att Sara och Per-Erik skulle länkas samman för evigt. Den 21 maj 1977 gifte sig paret i Ebenese kyrka på söder med 150 gäster i kyrkan och kaffe efteråt, samt 90 speciellt inbjudna till middag på Ulriksdals Värdshus.

Men några egna barn kunde Sara aldrig få. Vid 21 års ålder tvingades hon, som flera andra vid den tiden, att gå med på att bli steriliserad.

- Jag var ensam i livet och hade inget val, då jag hotades med att spärras in på Västra Mark utanför Örebro resten av livet, minns hon.

Anledningen sades vara att hon var 21 år och myndig men enligt genomgånget intelligenstest hade förstånd som en tolvåring. Hur nu det kan komma sig när Sara sedan kunde driva kioskrörelse i Stockholm i 30 år och fortfarande vid 85 års ålder har full koll på allt och är helt klar i knoppen.

- Vi som drabbades har på senare år fått ersättning för ingreppet av staten, men vad hjälper det när livet redan runnit förbi utan att jag fått bli mor, säger Sara.

Någon egen mor att ty sig till har hon heller aldrig haft. Det tragiska skedde att modern förlamades vid födseln och dog när Sara var bara 10 månader gammal.

Sara är alltså ett av de barnhemsbarn, som den svenska regeringen nu börjat få upp ögonen för och lovat ersätta för sitt lidande under 40- 50- och 60-talet

- Skillnaden är bara den att jag agades där redan under 20- och 30-talet, och for som liten flicka lika illa då, säger hon

Det har Sara också i bestämda ordalag talat om för folkhälsominister Morgan Johansson på telefon. Så det lär knappast vara någon risk att han glömmer bort det.

Kanske han till och med kan få en "god vän tavla" om han sköter sina kort rätt. För sådana fortsätter Sara att sy till nya vänner i troget sällskap av katten Pernilla från Djurens Vänners katthem i Borlänge.

Dessutom har Sara på slutet haft fullt upp att ordna inför födelsedagsfirandet i morgon den 28 mars.

Då håller hon öppet hus hela eftermiddagen och vill hellre ha en slant än blommor, då hon just nu är i färd med att renovera huset.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons