Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sår i folkpartiet kan rivas upp

Annons

Sannolikt inte något som direkt tvingar Lars Leijonborg att avgå.

Men när rättegången om folkpartiskandalen startar riskerar ändå politiska varbölder i fp att rivas upp och partiet att blöda.

I dag börjar fp:s dataintrång hos socialdemokraterna, som skakade valrörelsen, rullas upp igen. Nu i Stockholms tingsrätt. Åtalad är bland andra fp-ledaren Leijonborgs tidigare närmaste man, dåvarande partisekreteraren Johan Jakobsson.

Fp:s valanalys kom fram till att intrången spelade stor roll för raset de sista veckorna. Jämfört med succévalet 2002 _ ironiskt nog ansett som Jakobssons förtjänst _ tappade fp nära 300|000 väljare, och gick från 13,4 till 7,5 procent.

Partiets etikkommission, tillsatt efter skandalen, sade att fp:s beslutsfattande koncentrerats till två_tre personer. En oro hade vuxit fram för att yttra sig mot ledningen. Kommissionen talade om en "tystnadskultur", om rädsla för att berätta om egna felsteg, eller säga ifrån om andras.

Många anser också att under Jakobsson taktiskt tänkande i väljarjakten ofta överordnats ideologi _ och att det i en kultur där medial uppmärksamhet prioriteras är närmare till etiska övertramp.

All kritik riskerar att få nytt bränsle när rättegången drar i gång och mediernas rapportering ökar _ allt medan fp redan går kräftgång i opinionsmätningarna.

Olof Ruin tror att Leijonborgs position inte är helt given. Men han är ändå inkörd i det fyrhövdade partiledarskap som alliansregeringen starkt bygger på. Därför vore ett byte olyckligt för alliansen, understryker Ruin.

Politiskt anser han att fp på senare år genomgått ett klart identitetsbyte.

Ruin anser att det har betydelse för partiledarfrågan. Alternativen till Leijonborg är oklara. EU-minister Cecilia Malmström har sagt nej. Och skolminister Jan Björklund faller knappast de socialliberala på läppen.

TT

Mer läsning

Annons