Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo stoppade 40 asylsökande i fjol

Annons

Förra året sade Säpo nej till 40 asylsökande, därför att det fanns misstanke om framför allt terroranknytning, uppger Säpo för TT.

Med kraftigt växande antal asylsökande tros siffran växa i år.

I förra veckan flögs en misstänkt asylsökande till häkte i Tyskland, där han är en av tre åtalade i en terrorutredning. Det europeiska samarbetet i jakten på terrorister kommer att behöva fler sådana fångtransporter.

De två misstänkta män som i vår gripits, häktats och överlämnats till Tyskland hade inte begått några brott i Sverige. De kan ha sökt sig hit när de riskerade att gripas. Andra kan ta sig hit för att organisera stöd, både personellt och ekonomiskt, till islamistiska terrororganisationer utanför Europa. Asyllagstiftning och flyktingpolitik används då som täckmantel.

Förra året rekommenderade Säpo avslag på 40 asylansökningar, därför att man misstänkte terroristanknytning.

Besluten fattas av Migrationsverket.

I sista hand avgör regeringen om terroristmisstänkta ska avvisas.

Samtidigt är det bara drygt en av tusen asylsökande som Säpo intresserar sig för. Migrationsverket bad om yttrande i omkring 1|000 av 24|000 fall i fjol.

Men mängden asylsökande ökar nu mycket snabbt. Migrationsverket tror att åtminstone 40|000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år, varav 20|000 från Irak. Sannolikt stiger därmed även mängden personer som Säpo har anledning att intressera sig för.

Säpo säger inget om vilka misstankar och informationer som leder till avslag, vilket ofta leder till kritik.

Inräknat medborgarskapsärenden, visumansökningar och liknande rekommenderade Säpo 65 personer avslag under 2006.

TT

Mer läsning

Annons