Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SÄPO övervakar nazister i Dalarna

/
  • Det finns många organisationer som kämpar mot rasism. Här syns Ung Vänster i Falun under en aktion för att få bort plakat med rasistisk propaganda.
  • Sverige åt svenskar är budskapet. Nationalisterna ser sig själv som patrioter som för en kamp mot den judiska världsregeringen enligt SÄPO.

Annons

Igår greps tre män då de samlat stora vapengömmor i en förort till Stockholm. Medlemmarna tillhörde den högerextrema rörelsen Svenska motståndsrörelsen (SMR). En organisation som även är aktiva i Dalarna. Det senaste året har rörelsen utfört ett trettiotal aktioner i länet.

- Svenska motståndsrörelsen är en högermilitant revolutionär rörelse som vill ta makten i Sverige med vapen i hand, säger Torbjörn Ekblom.

De vanligaste aktiviteterna är flygbladsutdelning och affischering i Dalarnas län enligt SÄPO-chefen. Fast han påpekar att den nationella rörelsen inte heller är rädd för att ta till våld.

- De begår väldigt mycket brott dessa organisationer. Våldsbrott och politiska brott och skrämmer oliktänkande genom muntliga hot, säger Torbjörn Ekblom

Han påpekar att gruppernas ideologier gör det legitimt att begå brott, då deras kamp rättfärdigar alla handlingar mot en uttalad förtryckarregim. Bakgrunden ligger i den judiska världskonspirationen. Där man anser att judarna styr den politiska dagordningen genom att kontrollera media, banker och rättsväsendet.

- Det börjar med gradvis indoktrinering och i slutändan tror de verkligen på det här. Ur deras synsätt styrs hela världen av judar. Där alla som bekänner sig till vårt samhällssystem automatiskt blir en fiende, säger Torbjörn Ekblom.

Rörelsen i dalarna drivs dock av ett ytterst fåtal aktiva människor i ledningen som sedan får hjälp av sympatisörer. Säpo vet inte hur många av dessa som finns i regionen. Däremot är Borlänge en central ort för den nationella rörelsen i Dalarna. Förklaringen är enkel.

- Det beror helt enkelt på att det är just i Borlänge som det finns människor med anknytning till riksorganisationerna, säger Torbjörn Ekblom.

Torbjörn Ekblom påpekar att de nazistiska organisationerna inte är ny i Dalarna. Den har funnits sen i slutet av åttiotalet. Han menar att rörelsen växer sig starka i vågor för att ofta kulminera i våldsamheter som sedan tvingar rörelsen till reträtt.

- Vi har sett tendenser till tyngre beväpning när de slåss på gatan. Aktiviteterna ökar och de blir djärvare och djärvare för varje dag. Än så länge har vi haft tur men det är bara en tidsfråga innan det slutar med dödligt våld liknande Malexander eller mordet på journalisten Björn Södergren, säger Torbjörn Ekblom.

Fakta: Tre organisationer i Dalarna

Enligt SÄPO finns det tre aktiva organisationer i Dalarna:

Svenska Motståndsrörelsen:

Militant och revolutionär rörelse som vill ta makten med väpnad kamp. Enligt vissa beskrivs det som sekt rörelse med sträng sekretess och fundamentalistiska drag. Har under senare tid blivit allt våldsammare med sin verksamhet och är den organisation som är mest aktiva i Dalarnas län.

Dalarnas Fria Nationalister

Inspiration från de neonazistiska organisationer som uppstod i Tyskland efter andra världskriget där högerextrema organisationer blev förbjudna. Har anknytning till naziströrelsen Info14 och är enligt SÄPO den mest våldsamma organisationen.

Nationalsocialistisk Front:

En nationalistiskrörelse som lånat inspiration och organisationsstruktur från 30-talets nazityskland. Är den mest politiska organisationen och har vid flertal tillfällen ställt upp i kommunalval. Är den största rörelsen nationellt men minst i Dalarnas län.

Annons