Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo kritiseras hårt av JO

Annons

Säkerhetspolisen och polisen i Stockholms län kritiseras hårt av Justitieombudsmannen efter passivitet som ledde till att en man förlorade jobbet som väktare. Mannen hade felaktigt registrerats som dömd för grovt rån i Norge.

Uppgifterna kring registermissen uppdagades redan i januari 2004. Mannen kunde visa att han vid tiden för avtjänandet av straffet läste på högskola i Sverige. I april 2004 anmälde sig också en person själv vid polisen i Stockholm för falsk tillvitelse, han hade uppgett den aktuelle mannens personuppgifter.

Säpo kunde redan i maj konstatera att det blivit fel men gjorde inget för att få bort den felaktiga uppgiften i brottsregistret. Man väntade på hur det gick med utredningen vid Stockholmspolisen om den falska tillvitelsen.

Stockholmspolisen har å sin sida förklarat för Justitieombudsmannen (JO) att man där inte kände till Säpos utredning förrän i februari 2005, alltså mer än ett år efter att misstaget hade uppdagats. Säpo hävdar dock att det förkommit kontakter tidigare.

JO konstaterar uppgivet att det inte går att bringa klarhet i frågan om dessa kontakter. Men man riktar "allvarlig kritik" mot Säpos bristande handläggning och kritiserar polisen i Stockholms län för långsam brottsutredning.

TT

Mer läsning

Annons