Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningens ögonblick på bio

Annons

Det var Bio Kontrasts Björn Larsson som kom med idén att sprida presidentkandidat Al Gores dramatiska budskap till ännu fler människor.

Björn tog kontakt med Håkan. Resultatet blev gårdagens tre visningar av filmen En obekväm sanning. Framåt kvällningen bjöds det på filmcafé med eftersnack på Siljans konditori.

Det var nog ingen som lämnade Visir oberörd. En fängslande film om klimatkrisen hade utlovats, och så blev det.

Det är säkert ingen tillfällighet att de tio varmaste åren infallit under den senaste 14-årsperioden. Den globala uppvärmningen blir allt intensivare. Inlandsisar smälter, översvämningar, stormar och tornados och ökenområden som växer.

Kunskaperna finns om växthuseffektens verkningar men ingenting görs. Utan den politiska viljan kommer aldrig den skrämmande utvecklingen att bromsas.

-Vi vill visa kvalitetsfilm för alla, säger Björn Larsson. Filmer som väcker debatt och diskuteras.

Det finns hundratals saker att göra för att bromsa växthuseffekten, menar Håkan Sternberg.

Att släcka lampor som lyser i onödan, eller varför inte isolera huset bättre. Till det ändamålet finns Klimp-bidrag att söka i drygt tre år år till.

- Hittills har väl ett 50-tal sökt bidraget.

Sternberg anser att det är hög tid att agera. Det handlar om våra barns och barnbarns framtid.

- Effekterna av dagens utsläpp ser vi resultatet av om tio år och utsläppen bara ökar. Hur ska det sluta? Sannolikheten för ett ännu mildare klimat är stor. Koldioxidutsläppen sätter fart på växthuseffekten. Efter år 2020 är det slut med Vasaloppet på snö, menar Sternberg. Öknar växer, hav stiger och var ska klimatflyktingarna ta vägen? Något för industriländerna att ta ansvar för?

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons