Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skadestånd för könsstympning

Annons

Hovrätten för västra Sverige har fastställt domen på tre års fängelse för en 43-årig kvinna som tog med sin dotter till Somalia och lät könsstympa henne. Skadeståndet till flickan sänktes dock.

Fallet är det andra i Sverige som lett till fällande dom. Tidigare har en 42-årig man dömts till två års fängelse och ett skadestånd på 250|000 kronor för könsstympning av sin då elvaåriga dotter. Även det ingreppet utfördes i Somalia.

Den nu aktuella flickan var i tioårsåldern när hon en sommar för fem_sex år sedan under en resa till Somalia utsattes för könsstympning. Mamman och två andra kvinnor höll fast flickan, medan en man genomförde könsstympningen. Ingreppet var förenat med svåra plågor för flickan.

Kvinnan döms också för grov fridskränkning. Under fyra år har hon vid ett stort antal tillfällen ofredat dottern genom att undersöka hennes vagina, för att kontrollera om dottern var sexuellt aktiv.

I Mölndals tingsrätt dömdes mamman att betala skadestånd med 550|000 kronor till den nu 16-årig flickan. Hovrätten sänkte skadeståndet till 450|000 kronor.

TT

Mer läsning

Annons