Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hastighet med farthållare - men bara några få behöll dem

Annons

- Förarna fick ingen service på fartvarnarna efter att projektet lades ned 2002. Det är ett tag sedan så en del fungerar inte längre och vissa av förarna har bytt bilar, säger Håkan Bergeå, som var projektledare för försöket med de intelligenta fartvarnarna.

Henrietta Wallén Warner arbetade med projektet i Borlänge och har gjort avhandlingen som nu läggs fram vid Uppsala Universitet. När försöket med fartvarnarna avslutades valde hon att jobba vidare med resultatet och studera körbeteendet hos de 250 förarna.

Hennes studie visar att före testet körde förarna för fort 25 procent av tiden på 50-sträckor. Efter installationen sänktes hastigheten med 9 procent.

Men efter tre år hade siffran ökat till 19 procent hos förarna.

Projektet genomfördes under 1998-2002 och från början var det totalt 400 förare som deltog, varav 150 var yrkesförare och 250 privatpersoner.

Det var många av förarna som var nöjda och behöll systemet i bilarna efter att försöket avslutades. Fartvarnaren fungerade i samarbete med fordonets GPS. Den visade gällande hastighet på vägen och gav en signal när hastigheten överskreds.

- Vi har en fundering på att använda fartvarnare på bilar inom Borlänge kommun, men det är inget som är klart, säger Håkan Bergeå.

JOHANNA BJÖRKLUNDS

Mer läsning

Annons