Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt fängelsestraff

Annons

Enligt tingsrätten ska mannen ha misshandlat sin hustru ett flertal gånger under deras korta äktenskap. Hon fick utstå knuffar och slag, samtidigt som han förnedrade henne med ord.

Mannen var nästan alltid berusad. Vid mer än ett tillfälle ringde kvinnan till sin dotter för att be om hjälp. Dottern har också vittnat om mannens beteende och berättat att modern hade blåmärken efter misshandeln.

Kvinnan ansökte om äktenskapsskillnad och mannen fick besöksförbud, vilket han inte respekterade. Han hotade att döda kvinnan och att medlemmar ur mc-gänget Bandidos, skulle komma och ta henne.

Det hovrätten främst vänder sig mot i tingsrättens dom är att 68-åringen dömts för kvinnofridskränkning.

Med hjälp av ett nytt vittne lyckades mannen visa för hovrätten att kvinnan inte var helt tillförlitlig.

Åtalet bygger till stora delar enbart på kvinnans berättelse men på grund av hon inte visat sig vara helt tillförlitlig menar hovrätten att 68-åringens uppgifter förtjänar minst lika stor tilltro som hennes.

Därav kan mannen endast fällas på de punkter som bevisas på annat sätt än enbart genom kvinnans berättelse.

Till dessa hör två fall av ringa misshandel och olaga hot, ett antal fall av ofredande då mannen skickat tomma sms-meddelande till kvinnan och lämnat meddelande på hennes röstbrevlåda.

För detta döms han även för överträdelse av besöksförbud.

Hovrätten säger i sin dom att det inte framgår entydigt av utredningen att 68-åringens handlande utgjort ett led i en sådan upprepad kränkning av kvinnans integritet som förutsätts för straffbarhet enligt bestämmelsen om grov kvinnofridskränkning.

Mannen döms därför för de enskilda gärningar som går att bevisa var och en för sig.

Det skadestånd på 30000 kronor som mannen skulle betala till den före detta hustrun sänks av hovrätten till 15000 kronor.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons