Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sånggården - Poetens doftande lustgård

/
  • Åldring. Den mer än tvåhundraåriga oxeln fanns på gården när skalden flyttade dit och vårdades ömt.
  • Vårdar arvet. Det är förvånansvärt hur väl trädgården illustrerar dikterna, säger Gunbritt Berggren som vårdar gårdens kulturarv.
  • Unikt 1920-tal. Trädgården på Sångs är ritad av landets första kvinnliga trädgårdsarkitekt Ester Claesson och unikt välbevarad sedan 1920-talet.
  • Stentäppan. Mormorsperenner, som Praktlysing, välkomnar till lusthuset.
  • Kaskader. Polstjärnan kastar vita blomkaskader mot
  • Diktarstugans fönster.
  • Rosälskare. Karlfeldt tyckte om gamla rosor. Det finns ett 30-tal sorter på Sångs.
  • Gamla växter. Karlfeldt ömmade för den svenska ängen och hade ett särskilt intresse för gamla kulturväxter.
  • Långa perspektiv. Blå riddarsporrar och vita doftpioner kantar gången. Trädgårdsarkitekten Ester Claesson använde medvetet förlängande perspektiv.

Annons

Sveriges första kvinnliga trädgårdsarkitekt står bakom utformningen av trädgården. Med Ester Claessons ritning i handen gick skalden runt och ledde arbetet med planteringarna sommaren 1927 och när Lustgården var färdig kunde han blicka ut över hela härligheten från sin diktarstugas blyinfattade fönster.

Sjön, bergen och ängarna spelar med i trädgårdskompositionen. Ester, som studerat nya idéer om naturinspirerade trädgårdar i Tyskland, Österrike och England, fick på Sångs arbeta för en beställare som älskade växter och kunde mer om botanik än de flesta. Flertalet växter i trädgården känns på ett naturligt sätt hemma i en gammal dalaträdgård, men sättet att foga samman arter, former och färger är ovanligt raffinerat.

Sedan sexton år är Gunbritt och Bo Berggren ägare till Sånggården. De ser till att dikten lever kvar genom olika musik- och poesiarrangemang. Men den mest ansvarsfulla uppgiften är att vårda trädgårdens kulturarv.

- Vi är noga med att växterna är desamma som på Karlfeldts tid, säger Gunbritt Berggren, som ingående studerat gårdens historia och växtlighet.

- Om något försvinner letar vi tills det kan ersättas.

1920-talsträdgården på Sångs är ovanlig, eftersom den är både välskött och väl bevarad i ursprunglig form.

Många unga besökare har aldrig sett krattade grusgångar förrän de kommer hit. Här kanthuggs gräset mellan rabatter och gångar. Varje blomma ska få komma till sin rätt. Gunbritt Berggren, trädgårdsmästaren Anja Tengnér och medhjälparna Göstas Britt-Marie Eriksson och Johan Westgärds kämpar hårt säsongen igenom.

När vi var på besök var Anja i färd med att plocka korgen full med vissna klockor från stora blåklockans stänglar. Det görs två gånger om dagen. Därför lyser klockorna himmelsblå ända fram emot hösten.

I trädgården finns mycket som berättar om Karlfeldts liv och relationer. På gårdsplanen står en jätteask som vårdträd, omgiven av fyra graciösa rönnspireor.

- Det är nog tänkbart att Karlfeldt skapade gruppen med tanken på familjen och de fyra barnen, säger Gunbritt Berggren.

En tvåhundraårig oxel vårdades ömt av skalden. Oxeln påminde honom om hembygden. Den gigantiska Morarosen (en hybrid mellan bergs- och daggros) var en gåva från Emma Zorn, som var skaldens förtrogna vän.

Karlfeldt tyckte om de enkla vilda rossorterna och här finns ett 30-tal gamla sorter, som dubbel kanelros, Svearnas ros, mossros, olika slags vresrosor, mörkrosa provinsrosor och kapucinrosor och mot "drängkammarens" vägg kastar Polstjärnan vita blomkaskader.

Från gårdsplanen med den vita huvudbyggnaden leds blicken ner mot den lilla sjön Opplimen, eftersom trädgården kommunicerar med vattnet genom långa rabattkantade gångar. Särskilt Vallmogången (som börjar vid husets västra gavel och leder nerför sluttningen mot Arvid Backlunds örnpar på stolpar) visar hur medvetet trädgårdsarkitekten Ester Claesson använde sig av perspektivet: Gången är upptill två meter bred och smalnar av till hälften nere vid sjön - ett sätt att få den att verka ännu längre. Rabattens blå riddarsporrar och vita doftpioner avlöses längre ner av blossande vallmo i juni och när de vissnar tar rosaröda höstflox vid.

Trädgården består av flera rum med Lustgården som särskild magnet, med sin brunn omgiven av strandiris, myskmalva, temynta, sandliljor, rosor och andra romantiska perenner. Intill det åttkantiga lusthuset är Stentäppan full av både "mormorsperenner" och rariteter.

Att trädgården är sinnrikt komponerad märks på många detaljer. Något nytt och spännande möter ögat varje gång man rundar ett hörn. Värmande murar skyddar blommorna i Lustgården, precis som i förebilden, gamla klostergårdar. Schersminer har planterats i både sol och skugga för att blomma extra länge, berättar Gunbritt Berggren.

Blommorna trivs på Sångs och kilar gärna runt utanför den mer formella trädgården. Till och med intill soprummet har en helt spontan täppa uppstått med självsådda violer och praktfulla Kungsljus, Karlfeldts "egen" blomma, som han också hade i sitt Ex libris.

Sånggården är öppen tisdag, torsdag och lördag 14 juni - 4 augusti. Gruppbesök kan bokas maj till september.

Mer läsning

Annons