Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sångarglädje i Fredshammar

Annons

Från logen intill Fredshammars herrgård hörs afrikanska toner. Det är årets barnkörläger under ledning av Ingrid Eriksson som sjunger för fulla halsar. De 71 barnen och ungdomarna inledde årets läger under måndagskvällen och när tidningen besöker dem under tisdagsförmiddagen har de redan blivit imponerande samsjugna och lärt sig texter. Deltagarna kommer från hela landet så Orsamål blandas med Stockholmska och Halmstadsmål.

- Mora och Orsa är välrrepresenterade på lägret men i år är det förvånandsvärt många utifrån. Det var så stort intresse i år, efter att vi skickat ut inbjudan till kultur- och musikskolor, att vi fick lov att ha kölista, säger Ingrid Eriksson, som för femte året leder lägret.

Med bland barnen i kören finns delar av Orsa ungdomskör som fått sommarjobb av kommunen som ungdomsledare vid lägret. Den modellen har uppmärksamats av Uppsala universitets körcentrums projekt "Rädda barnsången" som en föredömlig ledarmodell för såväl ledare som barn. Årets tema för lägret är internationell och går under namnet "On the road again". Musikstilar blandas hej vilt.

-Vi möts i världsvid musik och sjunger inte barnsånger utan bra sånger. Det är pop, schlager, afrikanskt, svensk folkmusik och massa annat. Vi sjunger med hela kroppen och hjärtat och använder kamratskapen i musiken och visar att alla är lika viktiga i kören, säger Ingrid Eriksson.

När barnkörlägret inleddes under måndagskvällen grillade de vid Näsudden, där barnen också fick höra kulning över sjön och utöva äldre traditionella lekar i sång och lek. Det spanades också efter bävrar och plötsligt fick de syn på näcken.

-Men så såg vi att han hade kalsonger på sig, skrattar barnen.

Lägerveckan varvas med musik och utflykter. På onsdagskvällen blir det exempelvis disco på logen. Under tisdagseftermiddagen slog barnen samman med det internationella spelläger som pågår vid Hembygdsgården för en utflykt till Skräddar-Djurberga fäbod.

- Vad är en fäbod? frågade tre flickor från Halmstad Ingrid Eriksson inför avfärden.

- Samtidigt som lägret har en internationell touch så värnar vi, och vill gärna visa upp, det som vi har här i Orsa, som till exempel en fäbod som kanske inte alla vet vad det är, säger Ingrid Eriksson och underrättar Halmstadstjejerna om att de snart ska få veta vad en fäbod är.

Bakom barnkörlägret står orsamusik.nu, Orsa kommun och Studiefrämjandet samt sponsorer i form av företag. Under torsdagskvällen avslutas lägret med en stor konsert vid den magnifika utsikten utanför Skeer.

-Blir det regn så håller vi konserten inne i Skeer istället, säger Ingrid Eriksson.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons