Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång och musik är Wivis glädje

Annons

I barndomshemmet i Orsa var det mycket sång och musik, mamma spelade piano och pappa fiol, i bland med Erik Öst som var en god vän i familjen.

- När jag var 16 år fick jag följa med mamma som sjöng i Skattunge kyrkokör. Man skulle vara 18 år för att få vara med, men jag fick dispens. Sen sjöng jag i Orsa kyrkokör också. Det var fantastiskt roligt!

Drömmen var att bli sångerska på heltid, men kroppens leder sa i från. Detta har dock inte hindrat Wivi från att fortsätta sjunga, om än i enklare former och ofta solo på begäran.

- Jag sjunger än i dag varje dag för att hålla rösten i trim. Det är min käraste fritidssysselsättning!

I ungdomen tog hon sånglektioner vid Uppsala musikskola som elev för Carl Grundin som bland annat ledde OD-kören i många år.

Hon har även sjungit i Uppsala körförbund, varit sopran i Siljanskören under ledning av Hugo Alfvén och senare i Leksands kyrkokör ledd av musikdirektör Anton Lööw.

I yrkeslivet började Wivi Ljungkvist sin bana inom vården blott 19 år gammal. Först på Falu lasarett och senare i Mora.

Efter att ha utbildat sig på Mora Folkhögskola sökte hon sig till Uppsala och fick där en praktikplats i Akademiksa sjukhusets storkök.

- Jag har alltid tyckt om att laga mat och baka och trivdes mycket bra, men jag var väldigt orolig för att något skulle bli fel. Det var ju så många dieter att hålla reda på, berättar Wivi.

När hon blev erbjuden tjänsten som instruktör för storhushåll, hushållsekonomi och finare matlagning vid Uppsalastads Yrkesskolor blev hon mycket förvånad, men tackade ja och blev kvar fram till giftermålet med maken Rune Ljungkvist som hon träffade på en studentgudstjänst i början på 1960-talet.

De vigdes i Orsa kyrka och 1965 flyttade paret till Djura där Rune fått en tjänst och dottern Lisskulla föddes.

- I dag bor Lisskulla i London med sin man som är arkitekt. Själv är hon yrkesverksam som företagspsykolog, berättar Wivi stolt.

I Djura trivdes paret Ljungkvist mycket bra.

- Det var en härlig församling med många barn och jag startade kyrkans barntimmar och kyrkans barnkör som finns kvar än i dag.

Födelsedagen firas på Solhem där Wivi bor sedan några år.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons