Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saneringen har påbörjats

Annons

En miljökonsult anlände under gårdagen till OKQ8:s bensinstation i Säter utan att svara på några frågor. Han fick bland annat ta del av gamla ritningar över dagvattenledningar på bensinstationsplanen.

- Jag hänvisar alla frågor till OKQ8 i Stockholm.

Föreståndaren för bensinmacken uppgav i går att man inte saknar någon bensin och att anläggningen nyligen besiktigats och godkänts.

Frågan är nu - varifrån kommer bensinen? Det torde röra sig om ganska stora mängder med tanke på den starka bensinlukten i gruvhålet och dagvattennätet som tömdes i går med hjälp av ett miljöföretag.

Några prover av vattnet i gruvhålet har inte tagits. I början av juni togs jordprover kring cisternerna och resultatet tyder inte på några utsläpp.

Personal från Säters kommun pluggade i går igen dagvattenledningarna från OKQ8 för att stoppa fortsatta utsläpp.

Miljöskyddsinspektören Anna Sundström, Säters kommun, följde saneringsarbetet i går eftermiddag men kan inte uttala sig om varifrån bensinen kommer. Inte heller om det rör sig om ett gravt miljöbrott.

Arbetet med att sanera och försöka ta reda på orsaken bakom utsläppet fortsätter i dag.

Utsläppet drabbar inte Säters dricksvattenförsörjning eftersom vattnet tas från en källa i Uggelbo och testas kontinuerligt. Reglerna kring dricksvatten är hårda och jämställs med livsmedel.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons