Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtliga pressar Persson

Annons

Oppositionsledaren Bo Lundgren avkräver nu en motvillig statsminister folkomröstningssamtal redan i vår.

Statsminister Persson vill helst invänta den för ja-sidan förmånliga opinionsutvecklingen och folkomrösta om EMU-medlemskapet först nästa år, när tiden är mera mogen. För död och pina vill han inte att valdagen ska sammanfalla med folkomröstningen, vilket framförallt skulle gagna vänsterpartiet. Många s-väljare är starkt kritiska till EMU och kan tänkas ta ett temporärt steg till vänster. I valrörelsen vill Persson bestämt tala om mer röstknipande och mindre kontroversiella ting än EMU.

För oppositionsledaren Bo Lundgren - liksom för Alf Svensson, Maud Olofsson och Lars Leijonborg är det på motsvarande sätt god borgerlig taktik att pressa statsministern med kravet på folkomröstning på valdagen, då detta rimligtvis försämrar det nuvarande regeringspartiets utsikter i riksdagsvalet.

Maud Olofsson har dessutom en chans att konkurrera med både nejlikor och maskrosor om nej-rösterna. Fyrklöverpartiet lever fortfarande farligt nära fyraprocentstrecket.

Om inte annat vill samtliga borgerliga partier gärna framstå som käckt pådrivande i en fråga som Göran Persson helst undviker.

Ur strikt taktisk ja-synvinkel däremot är det antagligen säkrast att invänta den positiva opinionsutvecklingen och folkomrösta tidigast om drygt ett år, d v s på våren 2003. Såsom den insiktsfulle taktikern Persson helst vill. Folkomröstningar ska naturligtvis enbart hållas, när man är säker på att vinna dem. Vad annars?

En folkomröstning redan i höst kan gå rejält snett om det vill sig illa, därför att ja-fronten står illa splittrad med moderater och sossar som huvudkombattanter i kampen om regeringsmakten. Hårt trängd blir Göran Persson antagligen tvungen att stryka nej-opinionen medhårs på sätt, som han egentligen inte önskar. Själva situationen hämmar honom, vilket är exakt vad motståndarlägret hoppas på, trots att detta även minskar ja-sidans chanser att vinna folkomröstningen.

Ja-partierna måste verkligen begrunda, vad som är viktigast för dem - att vinna riksdagsvalet eller att säkra Sveriges medlemskap i EMU.

Mer läsning

Annons