Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtliga möten visade på stor kraft

Annons

Av Dalarnas Bildningsförbunds 100 framsynta möten om just Dalarna har turen kommit till Rättvik.

Projektet 100 framsynta möten går vidare och i Rättvik har möten arrangerats i Vikarbyn, Rättvik, Furudal och Boda. Ett av mötena vände sig särskilt till ungdomar. Totalt har 83 personer deltagit i mötena i kommunen och deltagarna diskuterade utvecklingen i kommunen.

-Samtliga möten visade på stor kraft och vilja att vara med och påverka utvecklingen i kommunen. Det finns många kreativa krafter i Rättvik. Ämnen som kom upp under samtliga möten i Rättvik var önskan om mer satsning på turismen, även i mindre byar, fler aktiviteter för unga, bättre kommunikationer och mer bostäder för nyinflyttade, berättar Mona Pettersson, projektledare på Dalarnas Bildningsförbund.

-I Vikarbyn handlade samtalen bland annat om att de unga saknar en ungdomsgård, önskan om att göra byn vackrare, behov av fler bostäder. Vikarbyns byalag ville fortsätta träffas och diskutera och byalaget ville också komma i kontakt med någon annan utvecklingsgrupp i Dalarna för att utbyta idéer.

-I Ungdomens hus i Rättvik kom ungdomar från 14 till 20 år och många av dem var redan aktiva i Kulturpalatset Persborg. De diskuterade skolfrågor, lokaltrafik och aktiviteter utanför skolan. Kulturpalatsets framtid var den viktigaste frågan på detta möte, säger Mona Pettersson.

-Till mötet i Rättviks Kulturhus kom yrkesverksamma människor med stark glöd, alla starkt besjälade av Rättviks utveckling, berättar Mona.

Tre konkreta förslag lades fram, ett visionsarbete måste starta och studieförbunden och kulturförvaltningen ansvarar för det. Arbetet med Leva vid Siljan måste fortsätta och Rättvik kan profileras på lokal mat.

Även i Furudal deltog många aktiva i medelåldern som hade många kreativa idéer. Problem som diskuterades var bland annat bostadsbrist, höga kostnader för bredbandsanslutning, problem för företagare. Ore är en plats med många eldsjälar och där bystugorna har en viktig funktion.

Mer läsning

Annons