Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal om "Karigo

Annons

- Enligt de flesta anteckningar var Kalle född i Norhyttan, men så vitt vi vet så var det Dalkarlsberget ovanför Gänsen som är rätta stället i sammanhanget. Att Norhyttan kommit att stå som hans födelseplats beror nog på att Gänsen länge hade Norhyttan som poststation. (Bengt Jansson)

- Kalle gifte sig 1909 med Bästas Anna från Orsa. Antagligen sökte hon Kalle i egenskap av patient och de fäste sig för varandra. Själv har jag också haft en viss glädje av Kalles verksamhet eftersom det var på samma sätt som morfar träffade mormor (Bengt Jansson)

- Anna sökte Kalle för ledvärk och tycke uppstod. Hon såg mycket bra ut, berättas det. Däremot har historien lärt oss, genom författare och journalister, att Kalle såg hemsk ut, vindögd och eländig... (Anna-Greta Andersson)

- Det var en och annan som gjorde sig lustig över det där giftermålet och det fanns till och med folk som gjorde gällande att Kalle hade förhäxat Anna för att få henne till fru. Andra menade att Anna skulle ha varit ute efter hans pengar, men det är orimligt. Han hade inga pengar.

- Min mormor, Nybo-Hilda, som var piga hos Kalle under många år, blev också mycket upprörd när det där fördes på tal och menade att folk gjorde narr av Kalle. (Bengt Jansson)

- Det är sant att Anna var en stor och stilig kvinna. Det minns jag själv. Även på sin ålders höst var hon stilig. Hon avled 1957. (Gunnar Hellstrand)

- När Kalle dog 1915 hade han blivit anlitad att hjälpa till och försöka utreda ett mordfall i Östmark i Värmland. Han dog innan han hann säga sitt och det var många som menade att det skulle ha funnits en koppling . Folk med fantasi drog sina egna slutsatser om Kalles dödsfall. (Bengt Jansson)

- Han lär ha anlitats också när det gällde Uvbergsmordet (1913). Det talade gubbarna i Aspslätten och Bredberget mycket om, berättade min far. (Gunnar Hellstrand)

- Nybo-Kalle var inte bara känd i Dalarna. När jag låg i lumpen långt uppe i Norrland träffade jag en gammal man i Laisvall. Han var i 80-85-årsåldern. När han fick höra att jag var från Dalarna så berättade han att han hade varit till Dalarna en enda gång i sitt liv och det var när han, som liten, hade tagits dit till en "gubbe" för att han hade en svårbotad krämpa. Det var Nybo-Kalle i Stenberget. Gubben berättade hur förvånad hans mor hade blivit när hon ville betala för konsultation och inkvartering i Stenberget.

- Då sa Kalle att det räckte med en tvåkrona. Resten kan du ge till henne som du lånade av till resan, sa han. Det var sant, sa gubben. Mor hade verkligen lånat ihop pengarna för att ta sig ner till Nybo-Kalle.

- Ett liknande fall var när en liten grabb hade blivit skickad till Kalle i Aspslätten för att få hjälp med att hitta borttappade kreatur. På vägen dit tappade han den slant som han fått med sig för att betala Kalle med. Kalle märkte att någonting var på tok. Han berättade var djuren fanns och så sa han till pojken att inte vara bekymrad över den slant han tappat. "Den kan jag plocka upp själv, för den ligger nere vid Rönnäset", sa Kalle . (Gunnar Hellstrand)

- En kvinna i Laxsjön hade gjort sig illa i lagårdsdörren och skickat sin pojke till Aspslätten för att försöka får någon utav Kalles salvor till hjälp mot skadan. Redan innan pojken hann öppna munnen sa Kalle "Mor din har gjort illa sig i lagårdsdörren och det är klart att du ska få med dig en salva som gör henne bra"... (Anna-Greta Andersson)

- Visserligen var Kalle vad man brukar kalla synsk, men ibland tog han också miste. När han kom till Stenberget som kolkörare sa han en gång att "Nyhammar kommer att bli en stor stad med tiden"... (Anna-Greta Andersson)

- Det sägs också att Kalle begravdes på en undanskymd plats på Grangärde kyrkogård. Det kan jag inte förstå. Han ligger begravd tillsammans med sin Anna och bröderna Anders och Johan söder om kyrkan. Det sägs ju att kyrkan ska välta mot norr på Domens Dag, så att, vad jag kan förstå, så ligger Nybo-Kalle tvärtom på "rätt" sida kyrka.

- Han fick också en fin gravsten så småningom - 1995. Det var ursprungligen kyrkvärden och hembygdskännaren Bror Leijströms idé, och Grangärde hembygdsförenings ordförande Gunnar Eriksson stödde den, men ingen av dem fick se idén genomförd. Det skedde genom Gösta Sundströms försorg och Rolf Hedlund såg till att den kom på plats. Gösta Tickols var också en av de verkliga eldsjälarna i sammanhanget. (Anna-Greta Andersson)

- Jag åkte upp till Aspslätten och hämtade hem en lämplig sten. Den låg länge på gården, men det var svårt att få den att ligga stilla (!) så till sista körde jag tillbaka den och då blev det lugnt på gården. (Gösta Tickols)

- Nybo-Kalle var utan tvekan en stor man. Hur ska man annars förklara att vi sitter här i kväll, 87 år efter hans död, och har så mycket intressant och spännande att berätta om honom. (Bo Pettersson)

- Man bör kanske inte tro på allt som sägs om Nybo-Kalle. Ibland känns det litet konstruerat. Jag läste en tidningsintervju med en man som sade sig minnas Nybo-Kalle mycket väl, hur han träffade honom ett flertal gånger när han var i Aspslätten på slåtter och att det var imponerande att se alla dessa människor som väntade på gårdstunet för att få komma in och söka bot för sina krämpor. Nybo-Kalle avled 1915. Det minnesgoda intervjuobjektet var född 1916. (Anna-Greta Andersson)

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons