Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal med Ryssland om Kosovo

Annons

Frankrike, Storbritannien och USA förhandlar med Ryssland om ett kompromissförslag för att lösa problemet med Kosovoprovinsen i Serbien.

Kompromissförslaget är ett avsteg från två tidigare resolutionsförslag i FN:s säkerhetsråd. Det förutsätter inte längre att den serbiska provinsen automatiskt tillerkänns självständighet, som FN-sändebudet Martti Ahtisaari föreslagit. I stället åläggs serber och Kosovoalbaner att sätta sig vid förhandlingsbordet för 120 dagars samtal.

USA:s FN-ambassadör Zalmay Khalitzad sade på onsdagen att Frankrike, Storbritannien och USA enats om det tredje förslaget till resolution i säkerhetsrådet. De tre försöker förmå också Ryssland att godta det. Ryssland har hittills vägrat godta lösningar mot Serbiens vilja, något som utrikesminister Sergej Lavrov upprepade i måndags.

Förslaget begränsar utsikterna för att Ahtisaaris plan genomförs.

Ryssland, med vetorätt i FN:s säkerhetsråd, har tidigare bromsat Ahtisaaris plan för Kosovo. Den skulle öppna för ett självständigt Kosovo och har mött starkt motstånd i Serbien. Andra medlemmar i säkerhetsrådet delar mer eller mindre Rysslands uppfattning: Kina, Indonesien och Sydafrika.

FN tog kontroll över provinsen i södra Serbien efter Natos bombkampanj mot landet våren 1999.

TT

Mer läsning

Annons