Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämst i landet på barnrättsfrågor – dalakommun får bottenplacering i ny rapport

Säters kommun är bland de bästa i landet och Gagnef tar en bottenplacering på listan när Majblomman redovisar sin årliga kommunrapport.

Annons

Bakom Majblommans kommunrapport ligger en rikstäckande enkät om barns villkor i skolan och på fritiden. I årets enkät har 289 kommuner och stadsdelar medverkat.

Frågorna i enkäten utgår från de bidragsansökningar som kommer in till Majblomman, och handlar bland annat om kommunen har en plan för bekämpning av barnfattigdom, om man erbjuder barnomsorg eller fritidsverksamhet under lov och om man har någon policy för matsäck vid skolutflykter. Utifrån vad kommunerna svarar på frågorna får de olika poäng.

Rapporten visar bland annat att 59 procent av kommunerna inte erbjuder barn kostnadsfri kollektivtrafik varken på skol- eller fritiden, att endast 15 procent erbjuder barn full tillgång till barnomsorg och fritids även på sommarlovet och att 23 procent av kommunerna saknar riktlinjer för medhavd matsäck.

En av enkätfrågorna handlar om huruvida kommunen har riktlinjer för medhavd matsäck på skolutflykter eller inte.

När Majblomman sammaställer kommunernas svar så får Botkyrka 244 poäng i enkäten. De är därmed bäst i landet och får därmed utmärkelsen Årets MajKommun 2017.

När det gäller topp tio på listan så kvalar Säter kommun in på plats tio med 141 poäng, och är i och med det bästa kommunen i Dalarna. När det handlar om botten av listan så är Gagnef kommun enligt rapporten sämst i hela landet på att ta till vara på barns rättigheter. De får endast 28 poäng i enkäten.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons