Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre stöd till missbruksvård

Annons

Bojen är ett samarbete mellan försäkringskassan, socialförvaltningen, landstinget, arbetsmarknadens parter och arbetsförmedlingen. Under fjolåret fick 45 personer behandling, det rör sig om både öppen och sluten vård.

Bojen, som startade 1993, vänder sig främst till arbetsgivare som upplever att någon anställd har beroendeproblem som kräver behandling. Om missbrukaren bedöms ha möjlighet att behålla jobbet efter behandling, kan vård beviljas. Arbetsgivaren står för halva kostnaden. Även arbetslösa kan söka hjälp, då står Bojen för hela kostnaden. Efter behandlingen ska personen erbjudas praktik, utbildning eller annan sysselsättning.

Försäkringskassan sköt i fjol till en halv miljon kronor till projektet. I år halveras de pengarna, på grund av de besparingar försäkringskassan måste göra.

Även landstinget har signalerat att de 375 000 kronorna som varit deras del inte öronmärks för projektet.

Beskedet är att medel får anses ingå i Finsam, men det är enligt Kristina Svensson (s), ordförande i socialnämnden, en helt annan målgrupp. Hon vädjar till både landstinget och försäkringskassan att ompröva besluten. Kommunen skjuter till 1,7 miljoner till Bojen.

-Ambitionen är att verksamheten ska fortsätta, vårt mål är att det ska rulla på. Sedan om, det blir i mindre omfattning, att färre får hjälp, vet vi inte, säger Ulf Lindblå, försäkringskassan, som håller i projektet.

Han konstaterar att väldigt goda resultat nås.

-Det är bara vinnare på samtliga plan. Med de resultat vi har är det en god investering. Tänk på allt mänskligt lidande vi sparar.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons