Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre med ny mobilantenn

/
  • Hallå, hallå! Brokvisten eller tryckt mot köksfönstret. Ska du prata i mobiltelefonen hemma hos familjen Magnusson i Rälta är det de två alternativen som gäller.

Annons

Telia har alltid varit det bästa alternativet för de med mobiltelefon i Rältabyarna med omnejd.

- I korsningen mot Rältlindor har det varit radioskugga och på några ställen till, men annars inga problem, berättar Nina Magnusson.

Men för cirka en månad sedan hände något.

- Det var tonåringen som märkte det först. Hon hade ingen täckning inne i huset och fick gå ut på trappen för att kunna svara och där kom och gick täckningen, fortsätter Nina.

Ganska snabbt kunde även resten av familjen konstatera att det var något mysko med mobilerna. Det enda stället i huset där det går att ta emot mobilsamtal är i köket - men då måste man stå tryckt mot köksfönstret.

- Vi felanmälde, men det hjälpte inte. Vi felanmälde igen och när operatören ringde upp avbröts samtalet flera gånger, så de insåg att vi inte skojade.

Efter flera samtal fick familjen veta att Telia bytt sändningsutrustning på masten på Grådaberget. Tidigare skickades signalerna ut i en cirkel, men nu ska tre antenner täcka in området.

- Jag har inte lyckats få reda på varför man bytt till antennerna, bara att de "inte gjort det för att jäklas med oss", fortsätter Nina.

- Jag vill gärna veta varför, men framför allt vill jag att det ska fungera! Det ställer till det både privat och för företagets räkning. Vi kan inte längre koppla med oss den fasta telefonen till mobilen och säkerheten är borta.

Även boende i Ål-Kilen på andra sidan älven har märkt av försämringen av mobiltäckningen. "Vissa dagar går det alldeles utmärkt att ringa, andra dagar inte alls. Så var det inte förr" säger en av dem som tidningen pratat med.

Telia beklagar det inträffade.

- Något måste ha gått fel när vi bytte till en modernare basstation. Våra tekniker håller som bäst på se över det hela, men riktigt när de blir klara vet vi inte, säger Irene Kroon på Telias pressavdelning.

Mer läsning

Annons