Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre luft i centrum

Annons

Luftkvaliteten i Falun har under mycket lång tid varit ett problem.

Förr var det höga svaveldioxidhalter, orsakat av det höga svavelinnehållet i kopparmalmen som var det stora problemet.

Under senare årtionden har föroreningar som kopplas till trafiken hamnat i fokus.

I början av 1990-talet började mätningar göras av framförallt kvävedioxid. Redan efter några år konstaterades att värdena var i högsta laget och låg nära de gränsvärden som då fanns.

Etanolbussar infördes samtidigt som andelen bilar med katalysatorer ökade, vilket innebar att kvävedioxidhalterna i centrum sjönk.

Men under senare år har trenden vänt igen, och halterna av kvävedioxid ökar igen. Ökad trafik misstänks vara den stora boven.

De senaste årens mätningar är lite osäkra, men mätningarna tyder på att den miljökvalitetsnorm som finns överskrids eller riskerar att överskridas.

Vilket gjort att kommunen ska vända sig till Naturvårdsverket.

- Det är bättre med öppenhet och aktivt arbete, i stället för passivitet. Vi tar ansvar i stället för att vänta och så småningom riskera att vi blir ålagda att göra åtgärder, förklarar kommunalrådet Jonny Gahnshag (s).

Han menar att Falubor inte behöver vara speciellt oroliga.

- Nej, det behöver de inte vara. Men eftersom vi är en hälso- och idrottskommun har vi en extra hög ambition. Nu ska vi utforma ett konkret åtgärdsprogram, som egentligen är en fortsättning på det vi redan jobbar med, säger Gahnshag.

Det handlar bland annat om bättre kollektivtrafik, fler cykelbanor och nytt resecentrum. Med mål att få fler att välja andra färdmedel än bilen.

När kommunstyrelsens utvecklingsutskott i går behandlade frågan, sade oppositionsrådet Mikael Rosén nej till att vända sig till Naturvårdsverket.

- Ser man på lång sikt har ju luften blivit bättre genom införandet av fjärrvärme och satsning på kollektivtrafik. Sedan kan det gå lite upp och ned hela tiden. Men jag har svårt att tro att luften blivit så mycket sämre under den tid socialdemokrater och miljöpartiet styrt i Falun, säger Rosén:

- Naturvårdsverket kan väl inte göra något åt detta. Det bara skrämmer upp folk och ger dålig reklam. Det är bättre att göra något åt problemen än att anmäla oss själva till Naturvårdsverket.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons