Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre anställningsstöd _ färre sjuka

Annons

När anställningsskyddet försämrades i små företag minskade sjukfrånvaron med 13 procent. Effekten var störst för korttidsfrånvaro.

Det visar en studie som publiceras i tidskriften Ekonomisk Debatt. Studien har gjorts av Martin Olsson som en magisteruppsats.

Han har jämfört arbetsställen med färre än 10 anställda, som påverkades av den ändring i lagen om anställningsskydd (las) som infördes 2001, med arbetsplatser med 12_50 anställda som inte berördes av ändringen.

Förändringen innebar att man på de minsta arbetsplatserna fick rätt att undanta två personer från turordningen vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Innan förändringen gjordes hade de två grupperna en nästan helt parallell utveckling när det gäller sjukfrånvaron. Efter las-ändringen förändrades bilden. Året efter hade den genomsnittliga sjukfrånvaron på de små arbetsplatserna minskat rejält.

I en tidigare studie (Lindbeck med flera) uppmättes också en minskning av sjukfrånvaron men den stannade på mer blygsamma 3,3 procent. Förklaringen är, enligt Olsson, att man i den studien inte fångat upp korttidsfrånvaron.

Men, som det står i studien, en individ torde kunna påverka sin "måndagssjuka" i högre grad än sin brustna blindtarm.

TT

Mer läsning

Annons