Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma visa nu som då

Annons

Svar till Karl-Erik Knutsson, 17 maj:

Jaa, jag köper min mjölk på Lidl och inte bara den. Jag köper all mat jag jag kan finna där till konkurrenskraftiga priser.

Jag kanske skulle handla i en närbutik om den fanns, men det gör den inte. Den blev utkonkurrerad, inte av Lidl men väl av någon av de andra jättarna, Ica, Hemköp, Rätt Pris etcetera.

Din argumentation är lika torftig som privathandlarnas mot Konsum på trettiotalet. Då kunde man läsa på varenda liten påse: "Gynna de privata affärerna". Men ingen berättade varför.

"Dessutom strävar Lidl som de flesta företag inte efter ökad konkurrens utan att bli störst och slå ut andra företag", säger du. Var i företagsvärlden finner du den konkurrens som inte strävar efter att slå ut sina konkurrenter. Jo, den finns men då kallas det monopol och det är väl något väldigt fult, ja till och med olagligt har jag lärt mig.

Två företeelser styr mänsklig verksamhet, nämligen konkurrens och gemenskap. Redan tidigt konkurrerar vi om de bästa leksakerna. Senare om den sötaste flickan respektive den snyggaste killen.

Beträffande gemenskapen, så är den en blomma som trivs bäst i mager jord men vissnar i för fet, då sådan jordmån framkallar det sämsta hos människorna nämligen egoism och girighet.

STIG WELCHERMILL

Mer läsning

Annons