Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma villkor för alla busskortsbarn

Annons

Nu är det drygt en vecka kvar tills höstterminen börjar för Borlänges alla grundskolebarn. Det är därmed hög tid att Borlänge kommuns skolnämnd ändrar sitt tidigare beslut om indragna busskort och tar ansvar för att alla busskortsbarn får samma rättighet till kostnadsfri skolskjuts.

Att kommunerna enligt skollagen inte har skyldighet att anordna skolskjuts till de barn som väljer annan skola än hemskolan syftar naturligtvis till att kommunerna inte ska bli drabbade av merkostnader i de fall barnens val av skola medför behov av busskort som i annat fall inte skulle finnas.

I de fall grundskola saknas inom gång- eller cykelavstånd från vissa bostadsområden bör det vara självklart att skolbarnen i dessa områden ska ha rätt till busskort.

Vilken skola barnen åker till ska inte ha någon betydelse så länge kommunens kostnad för busskort inte blir högre jämfört med vad kostnaden skulle vara om alla barn går i sina hemskolor.

Skolnämnden med Marian Nordlöf i spetsen bör bemöta ovanstående argument, samt motivera hur de kan bedöma att barn i samma bostadsområden inte har samma rättigheter gällande kostnadsfri skolskjuts.

Skolnämnden bör även svara på hur det kommer sig att de fattat beslut om indragna busskort efter att elevernas skolval inför höstterminen redan var klara.

Man kan ju undra om nämnden, i syfte att kunna göra så stora skolskjutsbesparingar som möjligt, hoppades att ett högre antal barn skulle välja annan skola än hemskolan, om det vid skolvalstillfället inte finns någon information om att ett skolval skulle innebära att rätten till busskort upphör.

A.R

Mer läsning

Annons