Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma taktik varje valår

Annons

Förra valet sköt socialdemokraterna skarpt mot alla så kallade prio-bilar/akutbilar som finns i Dalarna. "Inget medicinskt värde" dundrade (s)-skarprättaren Alf Johansson. Men fem dagar innan svenska folket skulle gå till valurnorna steg skarprättare Johansson fram igen. Klart att verksamheten skulle vara kvar. Så blev det. Och folk hade glömt.

Sedan gjorde man likadant med Tiskens vårdcentral i Falun. Det kom ett nedläggningsförslag även där från Johansson och hans röda gäng. Allt fanns på papper. Men så kom protesterna och (s) trädde fram och räddade vårdcentralen, i alla fall över valet nu i höst?

Ludvika lasarett är ett lasarett med gott rykte, duktigt yrkesfolk, men ett lasarett som socialdemokraterna håller på att montera ned.

Vi förstår att folk är förargade och förbannade. Många är samtalen och många är kontakterna. Och nu händer något konstigt spel inom socialdemokratin igen. Hur blir det med akuten?

Vi vet hur det var inför förra valet. Också då hotade (s) med nedläggning och efter det har hoten mot Ludvika lasarett funnits med - och finns!

Hur är då läget med akuten i dag?

Svaren från socialdemokraterna är att likna vid att spela roulette, enda dagen är det si. Andra dagen är det så. Vad ska folk tro?

I lördags var det klara besked i NLT. Nedläggning, pengar måste sparas. Klara besked från socialdemokraterna. I tisdags efter en stormig weekend och med ett nytt sossemöte så har man insett att det här håller inte - i varje fall inte nu. Det är ju val i höst!

Nytt besked.

"Att vi redan nu berättar om detta beror på att vi vill stilla den oro som finns" säger (s)-företrädaren i NLT och avslöjar kanske att det här var tänkt att komma i veckan då det är val. Fram till dess skulle man ha byggt vidare på nedläggning - för att sedan, likt röda änglar från en klar himmel, komma ned och berätta att socialdemokraterna ånyo räddat akuten vid Ludvika lasarett.

Vi letade i våra gömmor för att finna vallöften från socialdemokraterna, från förra valet. Vi hittade ett löfte om att alla köer i sjukvården i Dalarna skulle vara borta - redan för ett par år sedan. Hur det gick?

Det vet vi alla, köerna finns kvar.

Vi letade fram ett löfte att det skulle ske en satsning på alla äldreboenden för just de äldre var en viktig grupp, sa socialdemokraterna och där kan vi instämma till 100 procent. Äldrevården är ju mycket förknippad med resurserna på exempelvis Ludvika lasarett.

Hur det gick med äldrevården? Ja, antalet anställda i Sverige, inom äldreboendet minskade med 8000 anställda. Minskade var det. Gör er dom över löften och hur de hållits.

Vi lovar nu, det här får ni gärna klippa ut, att akuten i Ludvika ska vara kvar. Det är ett rakt besked.

BERNDT EKSTRÖMROLF GUNNARSSON

Mer läsning

Annons