Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällelig rättvisa tema i Peking

Annons

Politiska reformer och större social rättvisa för att hejda korruptionen blir bärande i Kinas politik det närmaste året, sade premiärminister Wen Jiabao sedan årets folkkongress avslutats i Peking.

Wen hade gjort landsbygdsutveckling och uppbromsning av Kinas halsbrytande ekonomiska tillväxt till folkkongressens huvudteman. Vid en presskonferens efter avslutningssessionen sade han varnande att investeringstakten ännu är alltför hög och att den ekonomiska utvecklingen varken är balanserad eller stabil.

Wen påminde journalisterna om att Kinas ekonomiska uppsving ännu inte har nått en stor del av befolkningen:

Vid pressmötet tillgrep premiärministern en rad poetiska citat för att belysa Kinas situation. En dikt av den moderne poeten Ai Qing fick illustrera resultaten av Wens och president Hu Jintaos politik för att höja levnadsstandarden runtom i landet:

Wen berörde också demokratifrågor och sade att kapitalismen inte har ensamrätt på demokrati. Kina kommer att gå sin egen väg till demokrati, förklarade han. Men inga snabba resultat är att vänta:

I kinesisk kultur kan vatten symbolisera rikedom och lycka. Rikedom och makt är dock inte alltid rena, sade premiärministern på en fråga om Shanghais kommunistpartichef Chen Liangyu, sparkad i höstas för missbruk av stadens pensionsfonder.

När Kina nu åter öppnat sig mot omvärlden noterade Wen behovet av goda relationer med Japan, dess "granne tvärs över ett grunt hav". Isen är bruten efter den japanske premiärministern Shinzo Abes besök i Peking i oktober, sade Wen och tillade att han själv ser fram emot att resa till Tokyo i april.

TT

Mer läsning

Annons