Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samgående ger fördelar

Annons

Ledningen för företaget finns kvar i Dala-Floda med Bo Selerud som vd och Lars Eriksson som försäljningschef.

Bo Selerud framhåller att det inom byggmaterialbranschen pågår en omstrukturering till större enheter, något som anses nödvändigt för att kunna hänga med.

Storleken har betydelse, eftersom de som inte har en viss produktionskapacitet inte kan räkna med att få några avtal med de stora byggkedjorna.

Efter fusioneringen är företagets mål är att bli en av de ledande leverantörerna av lister, paneler och golv.

Produktionen av golv ligger i dag på cirka 550000 kvadratmeter. Det handlar huvudsakligen om golv i furu, men även ek - som efterfrågas mer och mer - samt ask och en liten andel gran.

Norden är den största marknaden. Förfrågningar kommer även från andra marknader, exempelvis Japan.

- Men vi kan inte ta åt oss mer än vad vi har kapacitet för, säger Bo Selerud.

I Forneby produceras årligen inte mindre än nio miljoner löpmeter list. Där bygger Dala-Floda Golv AB nu ett distributionscenter, stort som en hockeyhall och där alla produkter ska samlas för distribution på den svenska marknaden. I sommar introduceras även ett nytt listsortiment med clips. Det ska alltså bli slut med spikhål i listerna.

Företaget är spritt på flera olika håll. Så även på "hemmaplan", eftersom hyvlingen sker i Dala-Floda, medan ytbehandling och förpackning sker i Mockfjärd.

Enligt Bo Selerud finns det ett framtida mål att samla allt till ett ställe. Än så länge finns dock inga konkreta planer.

Företaget har andra bekymmer, positiva sådana, att fundera över. Efterfrågan är nämligen så stor, att tvåskift omväxlande i Dala-Floda och i Mockfjärd har införts.

- Det senaste året har varit exceptionellt, vi har tagit en hel del marknadsandelar och vi har anställt fem extra personer för att kunna köra skift, berättar Bo Selerud, men tillägger:

- Det svenska systemet är uppbyggt så att det blir för dyrt att anställa. Därför väljer de flesta företag att i stället automatisera och utlokalisera. Så blir det även hos oss, säger han.

Företaget har rationaliserat ordentligt under åren. Flera större investeringar är genomförda i år. På tur står en effektivisering av tillverkningen av golvämnen.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons