Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete - ja, sammanslagning - nej

Annons

- Jag är inte glad över att man på hög nivå sitter och "ritar kartor" hur kommunerna ska se ut i framtiden. Det ska växa fram underifrån. Visst kommer det säkert att bli en och annan kommunsammanslagning i framtiden men inte på det drastiska sätt som nu framförts då det gäller Dalarna, säger Malungs kommunalråd Kurt Podgorski.

- Det viktiga är att vi kanske kan hitta samarbetsformer mellan kommunerna för att få lägre kostnader. Det gör vi redan idag i en viss utsträckning. Men att slå ihop kommunerna är inget jag tror på. Då kommer beslutsfattandet ännu längre från fotfolket och då ser jag det som en demokratifråga, säger Podgorski.

Kurt Podgorski menar också att det finns fördelar med de mindre kommunerna.

- I en kommun som Malung står man nära folket och gör man något riktigt tokigt får man omgående reda på detta så fort man sätter sin fot utanför kommunalkontoret. Den närkontakten med folket tror jag man förlorar om det blir för stora kommuner. Rent geografiskt är Malung redan en av landets största kommuner till ytan, och en sammanslagning skulle göra den ännu större. Det är ingenting jag tror är bra för medborgarna, säger Kurt Podgorski.

Kurt Podgorski menar också ironiskt att det finns många som har ritat och kommer att rita kartor över hur det ska se ut i framtiden men det är sällan så det kommer att bli i verkligheten.

- Det ser jag som teoretiska övningar men inte som någon praktiskt politik. Det är heller inget som säger att vi kommer att ha mer samarbete med vår södra kommun Vansbro. Det kanske blir gränsöverskridande även över länsgränserna med Torsby i Värmland eller österut med Mora eller varför inte med Älvdalen och Idre eftersom vi har mycket gemensamt med den stora vinterturismen vi har, säger Kurt Podgorski som inte utesluter att det kan bli ett vidgat samarbete åt alla håll i framtiden utan att det därför måste sluta med en kommunsammanslagning.

Att det blir några större förändringar i form av kommunsammanslagningar i Dalarna tror inte kommunalrådet Kurt Podgorski på och i alla fall inte inom en överskådlig tid. Däremot tror han att det kommer att bli ett större samarbete mellan kommunerna i många frågor, bland annat på tjänstemannasidan, men även när det gäller skolor, sjukvård och liknande.

Det finns också annat som kommer att leda till ett ökat samarbete mellan kommunerna, tror Kurt Podgorski, och det är vägfrågorna. I Malung kanske landets enda vägkorsning mellan två Europavägar kommer att finnas i framtiden. Det arbetas nämligen frenetiskt för att få sträckan Gävle-Falun-Borlänge-Djurås-Malung-Torsby-Kongsvinger-Oslo att bli en väg med Europavägstatus och den skulle då få betckningen Europaväg 16. Sedan tidigare är det klart att riksväg 45 blir Europaväg 45.

- Så visst, ökat samarbete mellan kommunerna - ja, men kommunsammanslagningar - nej, säger Malungs kommunalråd Kurt Podgorski.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons