Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Samarbete för att behålla service"

Annons

Kommunstyrelsen bör ta initaititv till en dialog med statliga myndigheter för att utveckla samarbetet så att nödvändig service kan behållas i Malung.

Detta föreslår vänsteroppostionen i en motion till Malungs kommunfullmäktige. Motionen är undertecknad av Lena Olsson (v) och Kurt Podgorski (s).

Bakgrunden är att statliga myndigheter, oftast utan förvarning och diskussioner, gör stora nedskärningar och förändringar av verksamheter i landsbygden.

-Som landsbygdskommun möts vi ofta av förslag till nedskärningar från statligt håll. Sällan informeras vi kommunpolitiker om vad som är på gång, utan vi ställs ofta inför fakta när neddragningarna ska ske, säger Lena Olsson.

Senast i raden är Försäkringskassan, som har tänkt att dra in en stor del av sin verksamhet i Malung.

När polisen skulle omorganiseras fick kommunens företrädare höra detta på omvägar så att man kunde få en dialog med polisledningen. Detta räddade viss service åt allmänheten.

Nu vill oppositionen fästa den nya kommunala majoritetens uppmärksamhet på den här frågan.

Kommunen bör ta initiativ till närmare samarbete med kanske främst arbetsförmedling, polis och försäkringskassa, som är stadda i omorganisationer. Även andra statliga myndigheter och organ bör vara med i samarbetet.

-Det är viktigt att vi hela tiden är med på förändringarna och att vi är ute i tid för att bibehålla service åt kommunens medborgare, säger Kurt Podgorski.

"Vi vet att kommunen kan bidra. Det kan handla om samlokalisering, gemensam reception och samarbete inom servicefunktioner som ligger under den statliga förvaltningen.

Kommunen bör ta kontakt med vederbörande verksamheter både lokalt och regionalt för att få till ett första möte", skriver motionärerna.

Mer läsning

Annons