Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälpesten sprider sig i Sverige

Annons

Sälpest har nu konstaterats hos flera sälar som hittats döda utmed Västkusten. Människor ska undvika att röra vid sälarna eftersom de även bär på olika bakterier.

Kristin Johansson, marinbiolog från Naturhistoriska riksmuseet, ska under dagen ta prov på en säl som flutit i land vid Lerberget utanför Höganäs.

I går tog hon prover på fyra sälar som visade sig ha dött av sälpest. Två hittades vid Vejbystrand utanför Ängelholm och ytterligare två i Halmstad.

Sälpesten är ett virus som slår ut immunförsvaret hos sälarna. Viruset är inte farligt för människor.

Viruset är närbesläktat med valpsjukeviruset som hundar blir vaccinerade emot, men det överlever inte i en död säl. Hundar ska ändå hålla sig borta från sälarna eftersom de bär på andra bakteriesjukdomar och parasiter, säger Kristin Johansson.

I Varberg förvaras också flera döda sälar i plastsäckar i väntan på att personal från Naturhistoriska riksmuseet ska komma dit och ta prover. Sedan tas de till kommunens avfallsanläggning, där de grävs ner.

Enligt lagen ska sälarna egentligen transporteras till särskilda anläggningar där de bearbetas och blir till köttmjöl. Men Jordbruksverket förbereder ett beslut om dispens som tillåter att sälarna grävs ner.

Sälarna i Varberg har hittats på Getterön och i en vik norr om staden. Ingen av sälarna har legat på någon badstrand.

TT

Mer läsning

Annons