Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salongsberusning ska ersätta fylla

Annons

Drygt 70 personer är anmälda till utbildningen i ansvarsfull alkoholservering, på FM Mattsson Arena den 4-5 december.

- Syftet är att alla ska ställa samma krav på vilka gäster som släpps in på krogen och till vilka som sprit ska serveras, förklarar Ulf Jonsson på Lönnkrogen.

Ulf drömmer om att Mora ska bli känt för en fin mat- och krogkultur utan fyllhundar som förstör för andra gäster och personal.

- Jag ser helst att gästerna tar ett glas riktigt bra vin och sedan dricker sig otörstiga på vatten, säger Ulf.

Råsupandet är i och för sig ingenting nytt på de här breddgraderna, men klimatet på krogarna har ändå blivit hårdare. Ullacarin Hamlin och Lisa Smeds har 20-30 års erfarenhet i restaurangbranschen och de tycker att det finns fler otrevliga och respektlösa gäster nu än vad det fanns förr.

- Man får höra mycket som man inte vill höra, säger Lisa Smeds.

När Ullacarin och Lisa började jobba på restauranger gick folk på krogen för att äta och dricka och då kom de tidigt på kvällen. Nu kommer restaurangbesökarna senare och då har de många gånger suttit hemma och supit sig fulla innan de gick ut.

- Om ingen drack sprit skulle våldsbrott och misshandel minska dramatiskt och vi vet att det händer en del runt krogarna, säger Bernt Persson, som är socialnämndens ordförande.

Socialnämnden har fått pengar från länsstyrelsen för utbildningen i ansvarsfull alkoholhantering, vars ursprung kommer från Stockholm.

- Alla måste samarbeta om vi ska klara av att förändra drickandet på restaurangerna, förklarar kommunens alkoholhandläggare Elsie-Marie Björk.

På de två utbildningsdagarna i början på december ska deltagarna plugga alkohollagen. De får information av polisen om alkohol och narkotika och läkaren Per-Henrik Magnusson ska redogöra för alkoholens medicinska effekter. Räddningstjänst och ambulanssjukvård medverkar också och fyra timmars konflikthantering ingår som en viktig del i utbildningen.

Konflikthantering kan nog vara bra att kunna om personal på restaurangerna ska säga nej till överförfriskade personer.

Om alla krögare och all personal är överens om var gränserna ska dras blir det lättare att säga nej till en berusad person som vill köpa mer sprit.

De som vet med sig att de brukar sitta hemma och supa sig berusade innan de går på krogen får kanske räkna med att det blir svårare att komma in där i framtiden. Om alla krögarna är överens om reglerna ska det heller inte gå att komma in på ett nytt ställe för den som blivit nekad på en restaurang.

- Det vore bra om vi kunde ersätta fyllan med salongsberusning, säger Ulf Jonsson.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons