Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salka om entrepenörskap

/
  • Framåtanda. Salka Börjeson-Eynon höll ett intressant föredrag för unga entrepenörer på onsdagenFramåtanda. Salka Börjeson-Eynon höll ett intressant föredrag för unga entrepenörer på onsdagenFoto: Christer Klockarås

Annons

Salkas föredrag inspirerade och berörde. Hon berättade om pappa Hans-Erik Börjeson som redan på 1950-talet visade intresse för privatfastigheten i Tällberg. Tiotalet år senare fick han möjlighet att köpa fastigheten av Börje Green.

Salka berättade hur hon som ung började arbeta i restaurangen för tio kronor i timmen. Hur hon senare i livet var i London inom modebranschen. Hon var i Tokyo och många andra platser i världen. Det var när hon skulle till New York vändpunkten kom i hennes liv. Hon var i 19-årsåldern när pappa Hans-Erik frågade om hon kunde jobba på hotellet ett par veckor innan USA-resan.

- Hur ska jag stå ut i den byn i två veckor, undrade jag.

Salka blev kvar i Tällberg.

- Här vill jag stanna, tänkte jag.

Hon kände inombords vad som var rätt. Ett fint riktmärke när någon vill satsa på egen företagsamhet. Salka tog med sig allt gott hon lärt sig ute i världen. Det är ingenting hon ångrar.

- Gör något och gör det bra.

Salka Börjeson-Eynon känner sig otroligt rik som entrepenör. Inte av pengar i första hand. Det är själva levnadssättet som tillfredsställer henne.

De unga nordiska entrepenörerna fick vidare höra om Salkas och Åsa Hagborgs nalleinsamling till tzunami-drabbade barn. Efter en vecka hade 40 000 nallar insamlats från olika håll. Salka berättade också om ljusmanifestationen i Gropen som resulterade i 150 000 kronor till de nödlidande efter jordbävningen i Afganistan.

Salka Börjeson-Eynon känner sig tillfreds med vad hon gjort.

- Det har givit så mycket tillbaka.

Nu vill hon välkomna unga, nya och fräscha krafter till hotellet i Tällberg. Hon vill att nya ögon ska vidareutveckla verksamheten. Själv finns hon med i bakgrunden och stöttar.

- Fram med modet och rör om i grytan, är Salkas vinnarrecept.

Hon är på gång att anställa sex personer. Alla unga med attityd, förklarar hon. Unga krafter som vill göra mer än bara hotellgöromålen. Det kan röra sig om konstutställningar, föredragshållare och just nu håller man på att spela in en film om pappa Hans-Erik. I påsk kommer Kjell Bergkvist och Stefan Sauk. Salka pratar vidare om livsnjutarhelger.

- Jag är skyldig att ge bränsle åt de ungas idéer. Jag tycker allt är så kul. Jag ska göra något jag inte vågar göra varje dag. Ta ett djupt andetag. Gör något och gå framåt.

Mer läsning

Annons