Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälendag med plastankor och julbockar

Annons

Sälendagen är ett av Västerdalsveckans mest besökta arrangemang och den växer år från år. Årets Sälendag lockade mer än ett par tusen personer, dels till Olnispagården och dels till andra aktiviteter på olika platser i byn.

Det kanske mest publikdragande enskilda arrangemanget under dagen var ankracet på älven. Tusen små, gula, numrerade plastankor släpptes i älven en bit uppströms bron.

På gamla Sälenbron samlades 100-tals intresserade för att se hur det skulle gå för den egna ankan. I potten låg bland annat en resa värd 20 000 kronor till den som hade köpt anknumret som först simmade i mål.

När ankorna guppat klart visade det sig att lycklig vinnare var Håkan Lundin, Rimbo, med stuga i Lövnäs.

- Toppen, nu ska frun och jag åka till Thailand och hälsa på svärfar, jublade Håkan sedan han fått ta emot vinsten av tävlingsledaren Janne Söderberg och byalagets ankmaskerade ordförande Maggie Ahlbin.

Vinnande Håkan köpte för övrigt några av de allra sista ankorna som såldes bara timmarna innan ankracet.

Glada var också arrangörerna som i år lyckats sälja alla 1 000 ankorna. Överskottet går ju till att utveckla kommande Sälendagar och göra Sälen ännu trivsammare.

Vid Olnispagården bjöds på en rad olika aktiviteter och utställningar: Bland annat bakning, textil, stickning, målningar, smide, knivmakare, näverslöjd, trähästtillverkning, spånkorgar och - mitt i sommaren julbocks-tillverkning.

- Tiden går fort, det är snart jul, förklarade bockmakaren Harry Thorstensson som kommer från Horred.

Han berättade att han lärt sig konsten av sin farbror som tillverkade halmbockar från 1928 tills han gick bort 1988. Då hade brorsonen Harry fått lära sig att föra traditionen vidare.

- Men för mig är det bara en rolig hobby, sade Harry som också kunde tala om att årets halmskörd är den bästa han fått, tack vare att det inte kommit en droppe regn på halmen. Så i år lär bockarna bli extra fina.

För barnen fanns egna aktiviteter som ponnyridning och möjligheten att måla sin egen "dalahäst".

- Det har varit full rulle här i dag, säger Maud Ån som är samordnare vid Olnispagården.

Under dagen avgjordes också flera tävlingar. Bland annat vann Gunnar Nilsson golftävlingen och Elisabet Lind rimmade bästa slogan i Diggilootävlingen.

På kvällen fortsatte aktiviteterna i festivaltältet där publiken kunde läska sig och lyssna till den nye "Så ska det låta"-pianisten Stefan Gunnarsson.

I kväll lördag fortsätter underhållningen vid Olnispagården. Dels med Lasse Holms Diggiloo-show och dels med Pumpbolaget i festivaltältet samt Stefan Gunnarsson i pianobaren. Så Sälen håller tempot.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons