Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälen storsatsar på två hjul

Annons

Att cykla utför har blivit en stor fluga och cykelparker i Nordamerika lockar besökare i massor.

Utvecklingen som skett med cyklarna motsvarar den som carvingskidan gjorde för alpinsporten, vilket öppnar för att utförscykling ska kunna bli en riktig folksport.

I Sverige finns det redan ett fåtal så kallade bike parks i Stockholm och i Åre. Nu gör man en satsning i Lindvallen, med en förhoppning om att vinterupplägget även ska kunna fungera under sommaren.

Det innebär att allt ska finnas serverat för gästerna. I stället för skidutrustning kan man hyra all utrustning med cykel och skyddsutrustning. I backarna kommer det ständigt att finnas bikevärdar som tar hand om gästerna och hjälper till.

-Vi har jobbat med detta ända sedan förra sommaren, och cykelparker är otroligt stort på en del ställen. Vi är helt övertygade om att det ska fungera i Sälen, säger Linda Holmberg, som är ansvarig för projektet.

Det mest kända området i dag är Whistler mountain bike park i Kanada. 1999 startade man med att bygga ett område över en gammal sopstation. I dag har man närmare 120000 besökare varje år.

-Sporten är i utvecklingsfasen och i dag är det en viss grupp som sysslar med utförscykling. Men inom fem år kommer en stor del av Sveriges befolkning att ha provat på, spår Linda Holmberg.

Precis som för skidåkare vintertid kommer anläggningen i Lindvallen vara anpassad både för nybörjare och mer rutinerade cyklare. Det kommer att finnas två nybörjarområden, som motsvarar vintrarnas barnbackar, att börja i.

Cykelparken utgår från stolliften Gustav Express. Med specialbyggda korgar tar man cykeln med till toppen. Därefter väljer man någon av de nybyggda lederna och sätter fart neråt.

Totalt rör det sig om en investering på drygt 500000 kronor för att anpassa lift för ändamålet och göra om backarna till cykelleder med hopp, velodromsvängar och annat som hör till.

En investering som ska locka mycket folk till Sälen.

-Folk vill ha en aktiv semester och det krävs egentligen ganska små medel för att få i gång den gröna marknaden. Både grunden och de naturliga förutsättningarna finns redan för att göra satsningen, säger Jonas Mareniusson, Skistars destinationschef i Sälen.

Satsningen på Lindvallen bike park medför att det skapas fyra heltidstjänster och en halvtidstjänst under sommaren i Sälen.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons