Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrast få jobb inom bygg, fordon och vården - färska siffror från Skolverket

Annons

Ungdomar som har läst programmen bygg, fordon eller vård och omsorg ligger bäst till vad gäller chansen att snabbt få jobb efter gymnasiet. De ungdomar som dessutom har fullföljt gymnasiestudierna och tar examen har allra störst möjlighet att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här.

Se Skolverkets lista med hur stor andel av eleverna på respektive gymnasieprogram som har fått jobb.

- Att få ett jobb under det första året efter gymnasieskolan är en mycket bra start på yrkeslivet. Här ser vi tydligt att många yrkesprogram kan ge den möjligheten, säger Torun Rudin, enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.

En examen från byggprogrammet ger goda chanser till jobb. Bild: Jonatan Svedgård.

De med examen från bygg- och anläggningsprogrammet och fordons- och transportprogrammet hade i störst utsträckning arbete ett år efter avslutade gymnasiestudier. 54 procent av dessa hade en etablerad ställning på arbetsmarknaden, vilket bland annat betyder att de hade årsinkomst på minst 187 100 kronor och inte fanns registrerade som arbetslösa under året. Även ungdomarna som har examen från programmen vård- och omsorg och VVS- och fastighet hade en stark ställning på arbetsmarknaden efter utbildningen.

Vård- och omsorgsprogrammet var det program som i störst utsträckning gav jobb inom den bransch som ungdomarna hade utbildat sig för; nio av tio arbetade i branschen ett år efter examen.

Nio av tio med examen från vård- och omsorgsprogrammet har jobb inom ett år.

Gymnasieexamen hade betydelse visar Skolverkets statistik. Av de ungdomar som fullföljt ett yrkesprogram med examen hade 42 procent en etablerad ställning på arbetsmarknaden. Av de som istället fått studiebevis hade 27 procent arbete.

- Vi ser att en examen från gymnasieskolan verkligen kan göra skillnad. Det är viktigt att få godkända betyg och de elever som behöver stöd av skolan för att nå dit ska också få det, säger Torun Rudin i pressmeddelandet.

Men det är inte enbart yrkesprogram som snabbt leder till arbete efter gymnasiet. Nästan var femte ungdom som fullföljt ett högskoleförberedande program med examen hade en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år senare. Störst andel av dessa, 25 procent, hade examen från ekonomiprogrammet.

Skolverkets statistik redovisar vad de ungdomar som avslutade sina gymnasiestudier läsåret 2013/14 gjorde ett år efter gymnasieskolan, kalenderåret 2015. Detta är den första årskullen som lämnat gymnasieskolan efter gymnasiereformen 2011.

Omkring 84 200 ungdomar fullföljde gymnasieskolan med examen eller med studiebevis på minst 2 500 poäng läsåret 2013/14. Ungefär en fjärdedel av dessa ungdomar var etablerade på arbetsmarknaden ett år senare medan en tredjedel hade en osäker eller svag ställning på arbetsmarknaden. En tredjedel studerade på högskola, Komvux, yrkeshögskola eller folkhögskola. Omkring tre procent av ungdomarna varken arbetade eller studerade.

Mer läsning

Annons