Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare om sex i skolan

Annons

- Jag har länge efterlyst bättre undervisningsunderlag, säger Hannele Junkala, lärare på Gruvrisskolan i Falun.

Hannele Junkala undervisar elever i klass 4-9 i matematik och NO. Ett av NO-ämnena är sex- och samlevnadsundervisning. När kvinnlig anatomi har stått på dagordningen har hon känt sig lite vilsen.

- Jag har ju fått höra från olika håll att mödomshinnan inte finns, men jag har inte haft något fakta att backa upp det med. Vi hade en sexualupplysningsfilm här på skolan där det var en pappers-mödomshinna som gick sönder, det tycker jag var helt åt skogen.

När Hannele Junkala lyssnade på föreläsningen "Myten om mödomshinnan" fick hon siffrorna hon famlat efter länge.

- Det var jättebra att få statistik, att till exempel få veta att 80 procent av tjejerna inte blöder vid sitt första samlag. Det är ju en sak som oroar tjejer eftersom blod är förknippat med smärta.

I den biologibok skolan använder står det att "hos de flesta av flickorna täcks delar av slidöppningen av ett hudveck. Det brukar gå sönder vid samlag".

- Brukar, säger Hannele Junkala, det är ju fel. Jag kommer att undervisa eleverna med de siffror jag har nu, som jag har fått lov att leta fram på egen hand.

Hon tycker ändå att läro- materialet har blivit bättre på senare år. Till exempel finns det mer information om kvinnlig sexualitet i böcker och lärofilmer. Men hela ämnet kräver stor genomtänkthet.

- Det är jättesvårt med sex- och samlevnadsundervisning. Elever kan lätt känna sig utpekade. Det gäller att uttrycka sig nyanserat, att tänka "vi" och inte "dom".

Nina Magnusson, barnmorska på ungdomsmottagningen i Falun, möter också många ungdomar i sitt arbete. Hon säger att det mest är flickor från andra kulturer som har frågor om mödomshinnan och problem med att de måste blöda på bröllopsnatten.

- Det är ett fåtal flickor som kommer in och frågar om det här. Det bästa är att prata med dem om vad mödomshinnan är. Det är en process att förändra och få även flickornas familjer att förstå att det är mer normalt att inte blöda när man har sitt första samlag och att det inte vid en gynekolog- undersökning går att se på en flicka om hon är oskuld. Jag tror att äldre kvinnor i flickans familj brukar hjälpa med konkreta tips, till exempel att man kan äta hormoner och styra sin menstruation så att man blöder på rätt dag, eller att man kan använda en nål. Men det är inga råd vi ger.

Nina har träffat några enstaka flickor som söker hjälp att genomföra en så kallad hymen-rekonstruktion i Falun. Hon avråder starkt från att göra ett sådant ingrepp.

- Hymenrekonstruktioner är inte bra, för det kan leda till stora

problem efteråt. Dessutom är det inte effektivt, det har visat sig att slemhinnorna blir så sköra att de ofta spricker av sig själva. Det är bättre att prata och informera.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons