Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare för sjuka i Leksand

Annons

Avtalet, IVPA - I väntan på ambulansen, mellan Landstinget Dalarna och räddningstjänsten i Lek-sands kommun är precis klart.

-Det här är kanonbra, en tjänst till allmänheten, säger räddningstjänstens chef Krister Ejeros.

Ambulanssjukvården i Leksand har fungerat väl men kommer nu alltså att kompletteras ytterligare.

- Skyddet för invånarna i kommunen kommer att förstärkas, säger räddningsnämndens ordförande Bo Pettersson.

Under 2006 kommer all personal inom räddningstjänsten att genomgå en utbildning inom akutsjukvård. När detta ska ske är ännu inte klart men Anna-Marie Wallin, tillförordnad verksamhetschef på Landstinget Dalarna, säger att målsättningen är att det blir så snart som möjligt.

Erbjudandet till avtalet kommer från landstinget och de bekostar utbildningen och det extra materiel som krävs.

- Ute på plats kommer vi att fungera som ett slags entreprenör för landstinget, säger Krister Ejeros.

De ändrade arbetsuppgifterna kommer inte att innebära fler arbetstillfällen. Däremot kommer arbetsinsatserna att öka eftersom larmen kan bli fler.

Att detta kommer att innebära mer jobb för personalen på räddningstjänsten ser inte Dennis Nordin, facklig representant för brandmännens riksförbund och anställd vid räddningstjänsten i Leksand, som något problem.

-Det här är bra, vi vill jobba och utbildningen som vi genomför kommer att innebära att vår personal får högre kompetens. Det är en bra tjänst för kommunens invånare, säger han.

Avtalet som skrivits på gäller ett år men det förlängs automatiskt med ytterligare ett år i taget, såvida ingen av parterna sagt upp det ett halvår före avtalets utgång.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons