Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknar Wiehe bildning?

Annons

Vissångaren Mikael Wiehe uttalade sig om skalden Dan Anderssons författarskap: "Sentimentalt skit och femtielva verser smet", anser Wiehe.

DA var en av arbetarrörelsens stora portalförfattare med ett stort socialt patos. Han var en föregångare inom naturlyriken och allmänt erkänt genialisk i sin skildring av de fattiga folken i Grangärde finnmark.

Arbetarförfattare som Wilhelm Moberg, Eyvind Jonsson, Harry Martinson och Ivar Lo Johansson har haft Dan som ett föredöme i sitt författarskap. Dan har skrivit många noveller, romaner och vissamlingen Svarta ballader. Och allt detta skapade han under en tioårsperiod av sitt korta författarliv.

Under senare tid har intresset för Dan Andersson ökat markant. Detta är bevisat genom av tre doktorsavhandlingar om hans diktning och geniala författarskap och dessutom har det en historisk betydelse för vårt kulturarv.

Den intellektuella ungdomen har också blivit fascinerad av DA. Detta bevisar de studenter som vid Uppsala universitet läser humaniora (blivande gymnasielärare). De har gjort en rankingslista över våra folkkäraste skalder och visförfattare, där kom Dan på första plats. Lika imponerande och skönt är det att lyssna på den nya unga tjejen, sångfågeln Sofia Karlsson, tolka DA. För detta har hon fått guldskiva, grammis och en lysande kritik.

Detta bevisar att Dan Andersson överlever generationsgränserna som alla stora skalder gör.

Sedan kan man fråga sig, hur kan Mikael Wiehe fälla ett sådant yttrande om skalden Dan Andersson? Är det möjligen avsaknad av både kultur och bildning?

BERTIL BRATT

Mer läsning

Annons