Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert på Stureskolan

Annons

Det är lugnt och stilla när klass 4C på Stureskolan har träslöjd. Det är inte mer än ett tiotal barn i träslöjdssalen. Andra halvan av klassen har syslöjd i rummet bredvid.

Bengt Myrsell menar att en viktig orsak till att det sker olyckor under slöjdlektionen är att läraren har för många elever.

-Skolledningen på Stureskolan har prioriterat att hålla nere antalet elever i träslöjdsklasserna. Det är inte alla skolledningar som förstår hur vikigt det är för säkerheten.

I början av varje termin går Bengt Myrsell igenom med barnen vilka säkerhetsföreskrifter som gäller. Det spelar ingen roll om det är ettor som aldrig har varit i en slöjdsal tidigare eller rutinerade sexor. Repetition skadar inte.

Bengt Myrsell går runt och tittar till att eleverna har kavlat upp ärmarna och kammat bak håret. Från och med årskurs fem får eleverna stå utan uppsikt vid maskinerna.

-Men det förutsätter att det är en elev jag litar på. Många barn har lite för bråttom.

Eleverna får inte jobba vid alla maskiner. Rikthyveln och bandsågen är det bara Bengt själv som får använda.

Runt varje maskin finns skydd så att barnen inte ska fastna i dem. Dessutom är det obligatoriskt att ha ögonskydd och eventuella handskar eller ringar måste eleverna ta av.

Varje maskin har en låsförsedd huvudbrytare och dessutom finns en centralbrytare för alla maskiner i hela slöjdsalen.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons