Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsrådet enades om Irangisslan

Annons

FN:s säkerhetsråd enades kring ett urvattnat uttalande som uttryckte "allvarlig oro" över den fortsatta fångenskapen av de 15 brittiska militärerna i Iran.

Samtidigt skärper Storbritannien och Iran tonen mot varandra.

I uttalandet uppmanade säkerhetsrådet Teheran att tillåta diplomatisk kontakt med de tillfångatagna.

I uttalandet kräver rådet "en snar lösning på detta problem, inklusive frigivningen av de 15", enligt den brittiske FN-ambassadören Emyr Jones Parry.

Storbritannien hade låtit ett uttalande cirkulera bland medlemmarna i FN:s säkerhetsråd med krav på att de 15 friges omedelbart. På rysk begäran har bland annat avsnittet om att britterna befann sig på irakiskt vatten _ vilket Iran tillbakavisar _ strukits. Ryssarna ville också ersätta kravet på omedelbar frigivning med ett försiktigare uttalande om fortsatta förhandlingar.

Jämfört med en resolution måste alla medlemmar i säkerhetsrådet godkänna ett uttalande, vilket i praktiken innebär att vilket land som helst har möjlighet att stoppa det.

Britter och iranier skärpte under torsdagen tonen mot varandra. Den frigivning av gruppens enda kvinna, Faye Turney, som Iran ställde i utsikt i onsdags, blev inte av.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sade emellertid senare att han ska begrunda en turkisk begäran om att kvinnan friges. Det var Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan som förde fram begäran i ett telefonsamtal till Ahmadinejad. Han bad även att den turkiske ambassadören skulle få träffa de 15 militärerna.

Medan turkarna försöker medla uteslöt brittiske premiärministern Tony Blair däremot alla förhandlingar.

Blair gjorde uttalandet sedan Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki på torsdagen krävt att den brittiska regeringen erkänner att de 15 militärerna befann sig på iranskt vatten.

Enligt den iranska nyhetsbyrån Irna hade britterna sex gånger tagit sig över och befunnit sig på iranskt territorialvatten innan de greps den 23 mars.

Storbritannien hävdar motsatsen: enligt deras GPS-uppgifter befann sig de tillfångatagna på irakiskt vatten, 1,7 sjömil från gränsen, när de greps.

Som ett led i det psykologiska kriget offentliggjorde Irans ambassad i London ett andra brev som påstås vara skrivet av Faye Turney. "Är det inte dags att vi börjar dra tillbaka våra styrkor i Irak och låter dem avgöra sin egen framtid?" står det bland annat i brevet.

TT

Mer läsning

Annons